Λίβανος: Θετική ψήφος στον Μικάτι για σχηματισμό κυβέρνησης από την Βουλή - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Λίβανος: Θετική ψήφος στον Μικάτι για σχηματισμό κυβέρνησης από την Βουλή

Θετική ψήφο έδωσε το Κοινοβούλιο του Λιβάνου στον εκατομμυριούχο Νατζίμπ Μικάτι για σχηματισμό κυβέρνησης, εν μέσω της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα τους τελευταίους μήνες.

Ο Μικάτι έλαβε 72 θετικές ψήφους από την Βουλή σε σύνολο 118, με τον ίδιο να καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση που θα αναλάβει το βάρος της σταθεροποίησης της οικονομίας που βρίσκεται σε δυσμενή θέση.

Λίγο μετά την θετική ψήφο του Κοινοβουλίου, ο Μικάτι ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει γνώση της κατάστασης και έχει “διεθνείς εγγυήσεις” για τις προσπάθειές του.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος έλαβε θετική ψήφο και από την Σιιτική Χεζμπολάχ.

Σημαίνοντα ρόλο στα ζητήματα της χώρας έχει η Γαλλία, η οποία έχει εκπονήσει σχέδιο που προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, με στόχο την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση ξένης βοήθειας.

Ο Μικάτι έχει την υποστήριξη του παραιτηθέντα Πρωθυπουργού, Σαάντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με τον Πρόεδρο Μισέλ Αούν, μετά από σειρά διαφωνιών που σχετίζονταν με την άσκηση της διακυβέρνησης.

Η οικονομική κρίση αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα για τον Λίβανο, με την πάλαι πότε “Ελβετία της Μέσης Ανατολής” να αντιμετωπίζει κατάρρευση του νομίσματος, άνοδο της ανεργίας και πολλούς δεσμευμένους λογαριασμούς στις τράπεζες.

Η Δύση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον Λίβανο, καλώντας σε σχηματισμό κυβέρνησης που θα κατορθώσει να καταπολεμήσει την διαφθορά που ευθύνεται για την οικονομική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι στο πολιτικό σύστημα του Λιβάνου εκπροσωπούνται όλες οι θρησκευτικές ομάδες,, με τον Πρόεδρο να είναι Μαρωνίτης Χριστιανός, τον Πρωθυπουργό Σουνίτης Μουσουλμάνος και τον Πρόεδρο της Βουλής Σιίτης Μουσουλμάνος.