Κύπρος: Άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου ανακοίνωσε ο Ερντογάν - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Κύπρος: Άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Την αναθεωρητική τακτική που εναντιώνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο ξεδίπλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, καθώς ανακοίνωσε το άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου που είναι στρατιωτικοποιημένη.

Η περιοχή πρόκειται να χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη, ενώ θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει.

Παρότι η περιοχή αφορά μία μικρή έκταση, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο “πρόεδρος” του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, έκαναν λόγο για ένα νέο κεφάλαιο για την Βόρεια Κύπρο.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε κάλεσμα στους Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το Ψευδοκράτος να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο της αναγνώρισης της Τουρκοκυπριακής διοίκησης.

Παράλληλα, ο ίδιος δεν δίστασε να επιτεθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Ελληνοκύπριοι «δεν είναι ειλικρινείς μαζί μας».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανακοινώσεις από τα Κατεχόμενα, αρκέστηκε να πει ότι «θα τους ακούσουμε», είπε αλλά «δεν μας νοιάζει τι θα πουν».

Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι θα υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την Τουρκία, αφού το Βαρώσι ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό κατοχής.

Κατόπιν, ο ηγέτης του ψευδοκράτους επισήμανε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων αποσκοπεί στον τερματισμό της ομηρίας για τους κατοίκους που έχασαν τις περιουσίες τους, τονίζοντας πως θα πραγματοποιηθεί μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και σύμφωνα με τον νόμο.

Μάλιστα, ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους αναμένεται να εγκρίνει την ενέργεια, δίνοντας το δικαίωμα στους κατοίκους να επιστρέψουν στην περιοχή.

Τέλος, ο Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε την Άγκυρα για την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία για το Βαρώσι.