Κυπριακό-Ρωσία: Να αποφευχθούν βήματα που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Κυπριακό-Ρωσία: Να αποφευχθούν βήματα που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση

Σταθερά προσηλωμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό δηλώνει η Ρωσία, όπως δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ. επισημαίνει, αρχικά, ότι «από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ακόμα, σημειώνεται πως «ο επικεφαλής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία λόγω της απότομης επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από την κλειστή περιοχή των Βαρωσίων της πόλης της Αμμοχώστου και των συνεπειών της για τις προοπτικές της διευθέτησης του Κυπριακού».

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass υπογραμμίζει πως «σύμφωνα με το ψήφισμα υπ’ αριθμ. 550 του ΣΑ του ΟΗΕ του 1984 τα Βαρώσια, που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη του νησιού, πρέπει να παραμείνουν άθικτα έως την επιστροφή εκεί των απογόνων των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν το 1974».

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα υπ’ αριθμ. 789 του 1992 απαιτεί επιστροφή υπό τον έλεγχο των κυανόκρανων του ΟΗΕ.

Τέλος, το πρακτορείο Tass υπενθυμίζει ότι «παρά την ύπαρξη αυτών των δύο ψηφισμάτων, στις 8 Οκτωβρίου του 2020, οι Αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου άνοιξαν την πρόσβαση στους τουρίστες στο παράκτιο τμήμα των βόρειων συνοικιών των Βαρωσίων».