Κυπριακό-Μέρκελ: Απόκλιση του Προέδρου της Τουρκίας από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Οπισθοδρόμηση διαβλέπει η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, στην στάση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη στάση του για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρχει αποθάρρυνση για ενδεχόμενη βελτίωση των διαπραγματεύσεων.

Ερωτώμενη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η κυρία Μέρκελ ανέφερε πως «υπάρχει πρόοδος και οπισθοδρόμηση», προσθέτοντας ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

Παράλληλα, η ίδια εστίασε στην διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτά τα βήματα γίνονται τώρα πιο δύσκολα, διότι σχετικά με την Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος, σε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εστιάζει αποκλειστικά σε μία λύση δύο κρατών, κάτι το οποίο βεβαίως δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Τέλος, η Καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε ότι πρέπει να επιστρέψουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.