ΗΠΑ: Προειδοποίηση προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κινεζική επαρχία Σινγκιάνγκ | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

ΗΠΑ: Προειδοποίηση προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κινεζική επαρχία Σινγκιάνγκ

Τον κώδωνα του κινδύνου προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κινεζική επαρχία Σινγκιάνγκ περί κινδύνου παραβίασης της νομοθεσίας των ΗΠΑ απηύθυνε η αμερικανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η γνωμοδότηση των Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Εμπορίου, Εσωτερικής Ασφάλειας, Εργασίας και το Γραφείο της Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ σημειώνει πως «οι επιχειρήσεις και τα άτομα που δεν εξέρχονται από εφοδιαστικές αλυσίδες και επενδύσεις που συνδέονται με την Σινγιάνγκ θα μπορούσαν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παραβίασης του αμερικανικού νόμου».

Επιπλέον, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι η Κίνα «διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Σινγιάνγκ».

Την Παρασκευή η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσθεσε 14 κινεζικές εταιρείες και άλλες οντότητες στην οικονομική μαύρη λίστα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σινγκιάνγκ.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης των Ουιγούρων που ζουν στην επαρχία Σινγκιάνγκ αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Ουιγούροι φέρεται να κρατούνται σε στρατόπεδα όπου υπάρχουν αναφορές ότι υποβάλλονται σε βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική κακοποίηση. 

Σημειώνεται ότι καταγγελίες για το θέμα έχουν γίνει από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ουιγούρων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάνουν λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων της εθνοτικής ομάδας.

Ωστόσο, η Κίνα αντιτείνει ότι τα στρατόπεδα είναι εγκαταστάσεις «επανεκπαίδευσης» που αποκοπούν στον περιορισμό της φτώχειας στην κοινότητα των Ουιγούρων.