ΗΠΑ: Κυρώσεις εις βάρος ισλαμιστικής ομάδας με δεσμούς με την Τουρκία

Κυρώσεις σε βάρος της συριακής κυβέρνησης και μίας ομάδας της αντιπολίτευσης της χώρας ανακοίνωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος μιας στρατιωτικής φυλακής που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Δαμασκού και τους υπευθύνους της και μιας πολιτοφυλακής που συνδέεται με τον στρατό της Συρίας, που συμμετείχε στις επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ που οδήγησαν σε μαζικό εκτοπισμό μεγάλου αριθμού κατοίκων της περιοχής κατά τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της ισλαμιστικής οργάνωσης Αχράρ αλ-Σαρκίγια και δύο εκ των ηγετών της, η οποία κατηγορείται για σειρά εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της δολοφονίας της κουρδικής καταγωγής πολιτικού Χεβρίν Χαλάφ τον Οκτώβριο του 2019.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠ.ΕΞ., η οργάνωση ευθύνεται για τον θάνατο αμάχων στη βορειοανατολική Συρία, για απαγωγές, βασανιστήρια και αρπαγές περιουσίας και παρεμπόδιση εκτοπισμένων Σύριων να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ακόμα, η Αχράρ αλ-Σαρκίγια κατηγορείται για την κατασκευή και τον έλεγχο μιας φυλακής μεγάλης φυλακής έξω από το Χαλέπι όπου έγιναν εκατοντάδες εκτελέσεις από το 2018. Μάλιστα, στην εν λόγω φυλακή έγιναν απαγωγές επιχειρηματιών και στελεχών της αντιπολίτευσης με σκοπό την απόσπαση λύτρων.

Επιπλέον, οι κυρώσεις εστιάζουν σε δύο πρόσωπα της οργάνωσης, τους Αχμάντ Ιχσάν Φαγιάντ αλ-Χάγιες και Ραέντ Τζασίμ αλ-Χάγιες. Ο πρώτος κατηγορείται για μπορία γυναικών και παιδιών Γιαζίντι και για τη στρατολόγηση στην οργάνωση πρώην μελών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο δεύτερος κατηγορείται τόσο για κλοπές όσο και για έλεγχο τρομοκρατών που ανήκαν στο Ισλαμικό Κράτος.

Το πλέον βίαιο περιστατικό που προήλθε από μέλη της οργάνωσης συνέβη στις 12 Οκτωβρίου 2019, όταν το αυτοκίνητο της κουρδικής καταγωγής πολιτικού Χεβρίν Χαλάφ έπεσε σε ενέδρα. Η ίδια εκτελέστηκε με δεκάδες σφαίρες, με τα μέλη της οργάνωσης να δημοσιοποιούν το περιστατικό.

Η Αχράρ αλ-Σαρκίγια λαμβάνει βοήθεια από την Άγκυρα τόσο σε πόρους όσο και σε εξοπλισμό, με στόχο τον περιορισμό της κουρδικής παρουσίας στη βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές προχωρούν σε χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε στελέχη της οργάνωσης, καθώς και την δυνατότητα να έχουν επιχειρήσεις στην Τουρκία.