ΗΠΑ: Κατηγορίες εναντίον τεσσάρων Ιρανών για απόπειρα απαγωγής δημοσιογράφου | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

ΗΠΑ: Κατηγορίες εναντίον τεσσάρων Ιρανών για απόπειρα απαγωγής δημοσιογράφου

Κατηγορίες εναντίον τεσσάρων Ιρανών για απόπειρα απαγωγής της δημοσιογράφου Μασίχ Αλινετζάντ που διαμένει στις ΗΠΑ απήγγειλαν οι αρχές της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σημειώνει ότι τα συγκεκριμένα άτομα επιχειρούσαν από τον Ιούνιο του 2020 να απαγάγουν την δημοσιογράφο και συγγραφέα Μασίχ Αλινετζάντ που επισημαίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, προεξάρχοντος των γυναικών.

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι τέσσερις ύποπτοι είναι μέλη ή συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν.

Η Μασίχ Αλινετζάντ ζει στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει κηρυχθεί persona non grata από την ισλαμική κυβέρνηση του Ιράν, εξαιτίας των απόψεων που έχει διατυπώσει για την καταπίεση των γυναικών στη χώρα.

Η ίδια είχε δημιουργήσει πριν από μερικά χρόνια μία σελίδα στο Facebook με τίτλο «My Stealthy Freedom», στην οποία αναρτώνται φωτογραφίες γυναικών από το Ιράν χωρίς μαντίλα, μία συμβολική κίνηση ενάντια στο καθεστώς της Τεχεράνης.

Σημειώνεται ότι η χρήση της μαντίλας στο Ιράν είναι υποχρεωτική, ενώ τυχόν μη συμμόρφωση επιφέρει βαρύτατες ποινές, γεγονός που προκαλεί αντιδράσει από οργανώσεις που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.