ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του τζίρου του λιανεμπορίου κατά 18,3% τον Μάιο του 2021

Αύξηση 18,3% κατέγραψε ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Μάιο του 2021 συγκριτικά με τον Μάιο του 2020, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις τους λιανεμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο της φετινής χρονιάς ανήλθε σε 2,65 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 18,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, όταν είχε ανέλθει σε 2,24 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, καταγράφεται πτώση 3,7% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021, όταν ο τζίρος είχε διαμορφωθεί σε 2,76 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο του 2021 συγκριτικά με τον Μάιο του 2020 είναι το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα κατά 13,7%, καθώς και η πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων κατά 103,1%.

Αντίθετα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Μάιο 2021 σε σχέση με τον Μάιο 2020 είναι το λιανικό εμπόριο βιβλίων σε ειδικευμένα καταστήματα (-13,9%) και το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα (-12,3%).

Τέλος, με βάση τα στοιχεία κύκλου εργασιών του οριστικού Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων 2018, οι 10 μεγαλύτεροι τομείς οικονομικής δραστηριότητας στο λιανικό εμπόριο είναι οι εξής:

– Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων

– Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων

– Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων

– Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό

– Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα

– Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα

– Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα

– Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα

– Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα και

– Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα