ΔΝΤ: Σταθερές οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη - Αναθεώρηση των προβλέψεων για τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

ΔΝΤ: Σταθερές οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη – Αναθεώρηση των προβλέψεων για τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες

Αμετάβλητες διατηρεί τις προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), διαπιστώνοντας ωστόσο αποκλίσεις στην πορεία μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 6,0% την φετινή χρονιά, με την τελευταία πρόβλεψη να μη διαφέρει από εκείνη του Απριλίου. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμάται υψηλότερη ανάπτυξη για τις ανεπτυγμένες χώρες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ περιλαμβάνεται πρόβλεψη για μικρότερη ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι συγκεκριμένες μεταβολές στις προβλέψεις οφείλονται στην εξέλιξη της πανδημίας και σε αλλαγές στα μέτρα στήριξης των οικονομιών.

Για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 5,6% το 2021, ενώ θα ανέλθει στο 4,4% το 2022. Ειδικότερα, για τις ΗΠΑ προβλέπεται ανάπτυξη 7,0% το 2021 και 4,9% το 2022.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωζώνη προβλέπεται ότι θα καταγράψει ανάπτυξη 4,6% το 2021 και 4,3% το 2022.

Αναφορικά με τις αναπτυσσόμενες χώρες, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 7,5% το 2021, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός θα φτάσει το 6,4%.

Παράλληλα, για το 2022 υπάρχει αναθεώρηση της πρόβλεψης για την παγκόσμια οικονομία κατά +0,5%, η οποία οφείλεται στην αναθεώρηση προς τα πάνω για τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί για το ΔΝΤ η χορήγηση εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων παγκοσμίως με ισομερή τρόπο. Γι’ αυτόν τον σκοπό, το ΔΝΤ συνεργάζεται με τον ΠΟΥ, τον ΠΟΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα για την επιτάχυνση των προσπαθειών αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ακόμα, η παροχή ρευστότητας σε οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, με το ΔΝΤ να έχει ανακοινώσει την κινητοποίηση 650 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέλος, ο οργανισμός καλεί τα κράτη να ενισχύσουν τις συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων. Η συλλογική προσπάθεια μπορεί να ενισχυθεί από πολιτικές σε εθνικό επίπεδο, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη μίας βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάκαμψης.