Γερμανία: Δέσμευση Μέρκελ για στήριξη του Νίγηρα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Γερμανία: Δέσμευση Μέρκελ για στήριξη του Νίγηρα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Την δέσμευση της Γερμανία να στηρίξει με κάθε τρόπο τον Νίγηρα στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας τόνισε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Λίγο μετά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο του Νίγηρα, Μοαμέντ Μπαζούμ, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της χώρας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη στρατιωτική συμμαχία G5 των κρατών του Σαχέλ.

Μάλιστα, η ίδια απηύθυνε τα εύσημα στον κ. Μπαζούμ για το έργο που παράγει η κυβέρνηση του Νίγηρα «υπό δύσκολες συνθήκες».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Νίγηρα ευχαρίστησε την Γερμανίδα Καγκελάριο για την στήριξη του Βερολίνου προς την χώρα, τονίζοντας ότι η Γερμανία αποτελεί έναν από τους κυριότερους εταίρους του Νίγηρα στο πεδίο της ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι ο Μοαμέντ Μπαζούμ αναδείχθηκε νικητής των εκλογών που διεξήχθησαν τον Φεβρουάριο, ενώ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο. Μάλιστα, η ανάληψη των καθηκόντων από τον ίδιο αποτελεί την πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας στην ιστορία του Νίγηρα.

Ο Νίγηρας αποτελεί χώρα διέλευσης μεταναστών από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Γι’ αυτό τον λόγο, η Ε.Ε. καλεί την χώρα να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και τα δίκτυα διακίνησης ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, η δράση τρομοκρατών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους συνιστά έναν αγώνα διαρκείας για τον Νίγηρα. Η χώρα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην στρατιωτική αντιτζιχαντιστική συμμαχία G5 του Σαχέλ μαζί με το Μαλί, τη Μαυριτανία, το Τσαντ και την Μπουρκίνα Φάσο.