Αίγυπτος: Καταδικαστική απόφαση εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από το Ακυρωτικό Δικαστήριο

Καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αποφάσισε το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αιγύπτου πριν από λίγες ημέρες, δίνοντας θετική εισήγηση για τις ποινές ισόβιας κάθειρξης σε δέκα σημαίνοντα στελέχη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου διοικητή, Μοχάμεντ Μπάντιε.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, το διεθνές παράρτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σε συνεργασία με την λιβανέζικη Σιϊτική Χεζμπολάχ, την παλαιστινιακή Χαμάς, και ενόπλους των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, προτίθεντο να εισέλθουν στην Αίγυπτο από τα ανατολικά σύνορα της χώρας με την Γάζα και να βοηθήσουν φυλακισμένους ισλαμιστές μαχητές να αποδράσουν κατά την διάρκεια της εξέγερσης του 2011 κατά του Χόσνι Μουμπάρακ.

Σημειώνεται ότι αυτή αποτελεί την δεύτερη καταδικαστική απόφαση για την -εκτός νόμου- Μουσουλμανική Αδελφότητα, καθώς στις 14 Ιουνίου το Ακυρωτικό Δικαστήριο ενέκρινε την καταδίκη εις θάνατο για 12 μέλη της οργάνωσης που συμμετείχαν σε διαδήλωση στην πλατεία Ράμπα Αλ-Ανταουίγια το 2013, κατά την περίοδο των διαδηλώσεων κατά του Μοχάμεντ Μόρσι, ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και Προέδρου της Αιγύπτου.

“Ράπισμα” από την Βουλή των Αντιπροσώπων

Την ίδια στιγμή, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου ενέκρινε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται σε δημοσίους υπαλλήλους που φέρονται να έχουν σχέσεις με την Μουσουλμανική Αδελφότητα ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις να οδηγηθούν σε απόλυση.

Υπουργοί και βουλευτές δήλωσαν ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη προκειμένου να εξαλειφθούν ενδεχόμενες σχέσεις εργαζομένων στον δημόσιο τομέα της χώρας με την ισλαμιστική οργάνωση. Μάλιστα, μέλος της Επιτροπής Νομοθετικών και Συνταγματικών Ζητημάτων τόνισε ότι “τρομοκρατικές ομάδες είχαν καταστεί ικανές να διεισδύσουν σε κυβερνητικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια”, κρίνοντας με αυτόν τον τρόπο απαραίτητη την έγκριση του σχετικού νόμου.