Συνεχίζεται και σήμερα η Σύνοδος των G7 στη Βρετανία | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Συνεχίζεται και σήμερα η Σύνοδος των G7 στη Βρετανία

Δεύτερη ημέρα σήμερα της Συνόδου των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, γνωστή ως G7, στην Κορνουάλη της νότιας Αγγλίας. 

Σήμερα συζητούνται τρία θέματα σε τρεις συνεδρίες. Η πρώτη αφορά στην ανοικοδόμηση της παγκόσμιας ανθεκτικότητας, δηλαδή στις πρακτικές που πρέπει να αναπτύξει η παγκόσμια κοινότητα έναντι των προκλήσεων που θα παρουσιαστούν την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Ένα από τα κυρίαρχα ζητούμενα είναι η συγκράτηση της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την βαθιά οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Το δεύτερο θέμα που τίθεται σήμερα επί τάπητος έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική. Οι σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας- Κίνας θα γίνουν αντικείμενο αναλυτικής συζήτησης από τους ηγέτες των G7, αλλά και το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας. Σ’ αυτή αναμένεται να συζητηθούν η στάση που θα κρατήσει η Δύση απέναντι στην Ρωσία και την Κίνα, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές μεγάλο μέρος της συζήτησης των ηγετών των G7 θα καταλάβει και το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας.  

ΕΕ και ΗΠΑ πιέζουν την Μ. Βρετανία να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την υπογραφή του Brexit.

Η κυβέρνηση του Μπ. Τζόνσον επιθυμεί πλέον να μην έχει καμιά δέσμευση απέναντι στην Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit και υπογραμμίζει ότι σε αυτό το θέμα η ΕΕ έχει «υπερβολικές απαιτήσεις». Α. Μέρκελ, Εμ. Μακρόν, Σ. Μισέλ και Ο. Φον Ντερ Λάιεν διαμηνύουν στο Λονδίνο ότι εάν δεν τηρηθεί κατά γράμμα η συμφωνία Μ. Βρετανίας- Ε.Ε, η πρώτη θα δεχθεί κυρώσεις.

Η τρίτη συνεδρία που απασχολεί σήμερα την σύνοδο αφορά την πανδημία. Στην απόφαση να δοθούν ως δωρεά 1 δισ. εμβόλια σε 92 χώρες του πλανήτη που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας θα προχωρήσουν οι ηγέτες των G7.

O στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της γης μέχρι το τέλος του 2022.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και οι εξαγγελίες του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν με 500 εκ. δόσεις εμβολίων στην προσπάθεια αυτήν.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την άποψη χθες ότι οι G7 θα πρέπει να βοηθήσουν και η Γερμανία θα συμμετέχει στην προσπάθεια. Η ΕΕ θα συνεισφέρει με 100 εκ. δόσεις στο πρόγραμμα αυτό, όπως επίσης συμμετοχή θα έχει και το Ηνωμένο Βασίλειο.