Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν προκλήσεις για το NATO

Απειλή για την ασφάλεια του NATO συνιστά η προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η τάξη η οποία βασίζεται στους κανόνες, στη βάση της πολυμέρειας, απειλείται. Η Ρωσία και η Κίνα διατηρούν εδώ και κάποιο χρόνο μια συνεργασία όλο και πιο έντονη, τόσο στο πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό επίπεδο. Πρόκειται για μια νέα διάσταση και μια σειρά προκλήσεων για το ΝΑΤΟ. Από αυτήν απορρέουν νέοι κίνδυνοι».

Παράλληλα, τόνισε πως «η Μόσχα και το Πεκίνο συντονίζουν όλο και πιο συχνά τις αντίστοιχες θέσεις τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο πολυμερών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ. Εξάλλου, πραγματοποιούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, δοκιμάζουν από κοινού πτήσεις μακρών αποστάσεων με μαχητικά και πραγματοποιούν ναυτικές επιχειρήσεις, αλλά προχωρούν επίσης σε μια εντατική ανταλλαγή εμπειριών για τα συστήματα εξοπλισμού και ελέγχου του διαδικτύου».

Ακόμα, ο κ. Στόλτενμπεργκ επιτέθηκε στην Κίνα, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο δεν ενστερνίζεται την δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης και των μέσων πληροφόρησης, ενώ πρόσθεσε πως είναι δραστήρια στα Δυτικά Βαλκάνια, στην Αφρική, και στην Αρκτική.

Αναφορικά με την Ρωσία, ο Γενικός Γραμματέας του NATO είπε ότι ακολουθείται η τακτική της «αποτροπής» και του «διαλόγου», επισημαίνοντας ότι τα στρατεύματα του NATO έχουν «κυκλική εναλλαγή» στην Πολωνία, στη Βαλτική και στη Ρουμανία.

Τέλος, σε ερώτηση για την Λευκορωσία, απάντησε ότι το NATO βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς τρεις χώρες (Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία) της Συμμαχίας συνορεύουν μαζί της.