Μίχαλος: Το παράνομο εμπόριο οδηγεί σε απώλεια τζίρου για τις νόμιμες επιχειρήσεις 20 δισ. ευρώ ετησίως

Τα προβλήματα που προκαλεί τόσο στην αγορά όσο και στα δημόσια ταμεία το παράνομο εμπόριο περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία μαζί με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΣΕΚ) της ΑΑΔΕ, ο κ. Μίχαλος ανέφερε πως το παράνομο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων του καπνού, του αλκοόλ και των καυσίμων, επιφέρει απώλειες 20 δισ. ευρώ σε διαφυγόντα τζίρο, ενώ στερεί φορολογικά έσοδα ύψους 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία.

Ακόμα, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε πως έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καλώντας σε καλύτερο συντονισμό των ενεργειών.

Επιπλέον, ο ίδιος εξήρε την δημιουργία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων, σημειώνοντας ότι απαιτούνται κι άλλες πρωτοβουλίες, όπως ο εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας, η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης σε περιοχές όπου διενεργείται παράνομο εμπόριο και η επισήμανση των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς ειδικές άδειες. Μάλιστα, στο ίδιο επίπεδο κινείται η συνεργασία των αρμόδιων αρχών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ εστίασε στην πρόληψη, καλώντας σε ενεργότερη στάση έναντι του παράνομου εμπορίου τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις.