Λιβύη: Έτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του Δεκεμβρίου ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι

Την κάθοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή της Λιβύης ετοιμάζει ο υιός του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, καθώς είναι έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της χώρας που θα διενεργηθούν στις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν οι Times.

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, επιχειρώντας να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε συλληφθεί το 2011 από αντάρτες και καταδικάστηκε σε θάνατο το 2015. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Έκτοτε είναι κρυμμένος στην πόλη Ζιντάν.

Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του για εγκλήματα πολέμου, γεγονός που ίσως επηρεάσει την προσπάθειά του να αναμειχθεί στην πολιτική ζωή της Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία φέρεται να διάκειται θετικά για την υποψηφιότητα του υιού του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, ενώ οι ΗΠΑ δεν δείχνουν ένθερμες μ’ αυτό το ενδεχόμενο.

Όσον αφορά την στήριξή του, ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτό είναι πιθανό, αφού έχει στήριξη τόσο στη κεντρική όσο και στην ανατολική Λιβύη.

Κατά το παρελθόν, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι είχε εμπλακεί με υπόθεση αντιγραφής κατά την σύνταξη της διδακτορικής διατριβής στο London School of Economics, ένα γεγονός που απασχόλησε την ακαδημαϊκή κοινότητα του φημισμένου Βρετανικού πανεπιστημίου στον τομέα των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών.

Σημειώνεται ότι εκτός από τον πατέρα του, τρεις αδελφοί του σκοτώθηκαν στον εμφύλιο του 2011, ενώ ένας είναι φυλακισμένος στη Λιβύη και ένας στον Λίβανο. Παράλληλα, η αδελφή του, Αΐσα, ζει εξόριστη στο Ομάν, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του. Τέλος, η υιοθετημένη αδελφή του, Χάνα, ζει στο Κάιρο και έχει παντρευτεί έναν σύμβουλό του.