ΕΕ και ΗΠΑ τερματίζουν τους εμπορικούς δασμούς και ζητούν έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

Έτοιμοι να δεσμευτούν για την κατάργηση της ισχύουσας πολιτικής των δασμών είναι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ, καθώς δηλώνουν έτοιμοι να τερματίσουν την εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το προσχέδιο επτά σελίδων που δημοσιοποιεί το Reuters και θα συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., προβλέπεται ο τερματισμός της διαμάχης για τις επιδοτήσεις προς εταιρίες κατασκευής αεροσκαφών πριν από τις 11 Ιουλίου, καθώς και η άρση των δασμών στον χάλυβα που επιβλήθηκαν πριν από τρία χρόνια έως τον Δεκέμβριο.

Η πολιτική των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτέλεσε εξαίρεση ούτε για την Ευρώπη,, ώστε να συρρικνωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν δείχνει να έχει διαφορετική προσέγγιση, αφού αξιολογεί την Ε.Ε. ως σύμμαχο στην προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής.

Την ίδια στιγμή, τα δύο μέρη δεσμεύονται να συνεργαστούν για την χάραξη πολιτικής έναντι της Κίνας, με το ζήτημα της ανίχνευσης της προέλευσης του κορωνοϊού να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες τονίζουν την ανάγκη της συστημικής αυτονομίας, αποφεύγοντας να επιλέξουν μία ολική ρήξη με το Πεκίνο. Παρ’ όλα αυτά, η συζήτηση για την Κίνα αναμένεται με ενδιαφέρον.

Τέλος, το προσχέδιο προβλέπει την καταβολή της μέγιστης προσπάθειας για τον εμβολιασμό τουλάχιστον των 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τα τέλη του 2022.