Γεννηματά: Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει κανένας εργαζόμενος που δεν θα φοβάται για τη θέση εργασίας του

«Χειρότερο από ό,τι ξεκίνησε έφτασε στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μας επιστρέφει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Αφαιρεί το δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι καταργείται το οκτάωρο» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία το μεσημέρι επισκέφθηκε το Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι και συζήτησε με τους εργαζόμενους, υπογράμμισε ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο ο Kυριάκος Μητσοτάκης «πληρώνει όλα τα γραμμάτια των ανακοινώσεων που έκανε σε Γενικές Συνελεύσεις του ΣΕΒ».

Υποστήριξε ότι δεν θα υπάρχει κανένας εργαζόμενος που δεν θα φοβάται για τη θέση εργασίας του «που δεν θα φοβάται μην βρεθεί στο φάσμα της ανεργίας, που θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα απαιτεί ο εργοδότης του» και πρόσθεσε ακόμα «Διαλύεται από τα θεμέλια το εργατικό δίκαιο, έτσι όπως το ξέραμε τις τελευταίες δεκαετίες. Η ψηφιακή κάρτα που είναι δικό μας νομοθέτημα και που τη διεκδικεί η ΓΣΕΕ και θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασφαλιστική δικλείδα, φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί πειραματικά».

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε επίσης ότι αυτό που κάνει συνειδητά το νομοσχέδιο είναι ότι «υπονομεύει και υποβαθμίζει τους ελέγχους, μετατρέποντας την Επιθεώρηση Εργασίας, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας σε μία ανεξάρτητη Αρχή. Είναι αδιανόητο να φύγει από τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας. Σε ένα σοβαρό επιτελικό κράτος, το κράτος βάζει τους κανόνες και έχει τους μηχανισμούς ελέγχου για να παρατηρεί αν αυτοί οι κανονισμοί τηρούνται. Δυστυχώς στο δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός είναι Πόντιος Πιλάτος, νίπτει τας χείρας του, δεν έχει καμία ευθύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου για τα εργασιακά κατά την κ. Γεννηματά είναι ότι αυτό κτυπά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. «Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις απεργίες και δεν υπάρχει πια σοβαρή προστασία των συνδικαλιστών. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ δυνατό πλήγμα στο συνδικαλισμό, ο οποίος είναι πάρα πολύ χρήσιμος, είναι για μας βάθρο της δημοκρατίας. Προφανώς χρειάζεται εκσυγχρονισμός, προφανώς χρειάζεται να μελετήσει τις νέες εποχές το συνδικαλιστικό κίνημα. Αλλά να υπάρχει. Να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί. Να προστατεύονται αυτοί που εκφράζουν το δίκαιο των εργαζομένων», επεσήμανε.

Αναφορικά με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθεί ο δημόσιος χαρακτήρα τους γιατί όπως είπε τα δημόσια Ελληνικά Ταχυδρομεία πρέπει να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά.