Γαλλία - Περιφερειακές εκλογές: Αρνητικά αποτελέσματα για τους εκπροσώπους Μακρόν και Λεπέν - Ρεκόρ αποχής - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Γαλλία – Περιφερειακές εκλογές: Αρνητικά αποτελέσματα για τους εκπροσώπους Μακρόν και Λεπέν – Ρεκόρ αποχής

“Χαμηλές πτήσεις” κατέγραψαν στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Γαλλία οι εκπρόσωποι των κομμάτων του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρί Λεπέν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόμμα LREM του Προέδρου της χώρας δεν κέρδισε σε καμία περιφέρεια, ενώ και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν ηττήθηκε στην περιφέρεια της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής από την υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Τα σημερινά αποτελέσματα αναγκάζουν τον Εθνικό Συναγερμό σε μεγαλύτερη κινητοποίηση ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022, με την Μαρί Λεπέν να δίνει το σύνθημα.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές νίκες κατέγραψαν στις επαρχίες της Άνω Γαλλίας και της Ωβέρνης-Ροδανού-Άλπεων οι Ρεπουμπλικανοί, γεγονός που για τους ίδιους μπορεί να σημάνει την αναγέννηση του κόμματος ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νικητής στην πρώτη περιφέρεια, Ξαβιέ Μπερτράν, έκανε λόγο για “αγώνα για τρεις” για τις προεδρικές εκλογές του 2022.

Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στην προσέλευση

Οι περιφερειακές εκλογές δεν φαίνεται να κινητοποίησαν την συμμετοχή του εκλογικού σώματος, αφού στις 17:00 τοπική ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 27,89%, μόλις μία μονάδα πάνω από την συμμετοχή στον πρώτο γύρο των εκλογών (26,72%).

Η αποχή των πολιτών προκαλεί προβληματισμό, καθώς πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής από το 1958, χρονιά που σηματοδότησε την έναρξη της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές εκτιμούν ότι η μειωμένη συμμετοχή οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, κάνοντας λόγο για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο.