Απεβίωσε ο Ντέιβιντ Ντούσμαν, ένας εκ των απελευθερωτών του στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 98 ετών άφησε ένας εκ των στρατιωτών που απελευθέρωσαν το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς, ο Ντέιβιντ Ντούσμαν.

Ο Ντείβιντ Ντούσμαν νοσηλευόταν σε κλινική του Μονάχου, όπως ανακοίνωσε η εβραϊκή πολιτιστική κοινότητα IKG της γερμανικής πόλης χθες.

Ο ίδιος ήταν στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού και οδηγός του τανκ Τ-34, καταφέροντας να εισέλθει στο στρατόπεδο και να απελευθερώσει κρατούμενους που κατάφεραν να επιζήσουν από τις θηριωδίες του Ναζισμού.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2015, ο Ντούσμαν είπε ότι αρχικά δεν υπήρχε καμία γνώση για την ύπαρξη του στρατοπέδου, ενώ πρόσθεσε ότι κατά την είσοδό του αντίκριζε «παντού σκελετούς». Ο Ντούσμαν ήταν ένας από τους 69 στρατιώτες του τάγματός του που επιβίωσαν του πολέμου, έχοντας ωστόσο υποστεί σοβαρά τραύματα.

Μετά τον πόλεμο έγινε αθλητής ξιφομαχίας στη Σοβιετική Ένωση, ενώ ακολούθησε και καριέρα προπονητή στο άθλημα.

Στο θάνατο του Ντούσμαν αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος επεσήμανε:

«Όταν γνωριστήκαμε το 1970, αμέσως μου πρόσφερε τη φιλία και τις συμβουλές του, παρά τις προσωπικές του εμπειρίες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Άουσβιτς και το γεγονός ότι και ο ίδιος είχε εβραϊκή καταγωγή. Ήταν μια τόσο ουσιαστική ανθρώπινη χειρονομία, που ποτέ, μα ποτέ, δεν θα μπορέσω να την ξεχάσω».