17 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

17 Μαΐου – Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ.

Ας εργαστούμε μαζί για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς όπου όλοι μπορούν να ζουν ελεύθεροι και ίσοι με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, όποιοι και να είναι, όπου και να ζουν ή όποιον αγαπούν.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αντιμετωπίζουν σε όλο τον κόσμο διακρίσεις μόνο και μόνο γι’ αυτό που είναι. Η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει αυτή την κατάσταση.

Από την αρχή της πανδημίας, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει την επιδείνωση των διακρίσεων, της βίας, της ρητορικής μίσους, του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού και των εμποδίων στην πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση και στις βασικές υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+. Έχουμε επίσης δει ενοχλητικές προσπάθειες μείωσης της νομικής και κοινωνικής προστασίας των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η αντιμετώπιση της ανισότητας εξασφαλίζοντας ίσα δικαιώματα για όλους, είναι οι πυλώνες της Ατζέντας 2030 για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Καθώς εργαζόμαστε για να ανακάμψουμε καλύτερα από την πανδημία, πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για να καταργήσουμε τους νόμους των διακρίσεων, να αντιμετωπίσουμε τη βία και τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου και να αντιμετωπίσουμε τις ριζικές αιτίες αυτών των αδικιών.

Τα Ηνωμένα Έθνη αγωνίζονται για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δικαιώματα για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+. Ας εργαστούμε μαζί για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς όπου όλοι μπορούν να ζουν ελεύθεροι και ίσοι με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, όποιοι και να είναι, όπου και να ζουν ή όποιον αγαπούν.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με μέλη της Επιτροπής Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ Λίνο Αλέξανδρο Σισιλιάνο, καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών και τα μέλη Κατερίνα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και Στέλλα Μπελιά, Πρόεδρο Οικογενειών «Ουράνιο Τόξο».
Η κυρία Σακελλαροπούλου ενημερώθηκε γύρω από το έργο της Επιτροπής και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αποφασιστικότητα να μπει τέλος σε όλων των ειδών τις διακρίσεις που ακόμη και σήμερα υφίστανται στη χώρα μας οι ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες και συνάνθρωποί μας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ μελών της. Σήμερα είναι σειρά και της Ελληνικής Πολιτείας να προχωρήσει, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, στην άρση των όποιων διακρίσεων υπονομεύουν την αρχή της ισονομίας ή περιορίζουν τα δικαιώματα πολιτών λόγω της ταυτότητας φύλου, των χαρακτηριστικών φύλου ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Είναι ανάγκη, επίσης, να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων στο περιβάλλον του σχολείου, καθώς και την προστασία των παιδιών των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών από τον στιγματισμό».
Τόνισε ακόμα ότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας, είναι μια αφορμή να επανεπιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας ότι η προστασία, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της διαφορετικότητας, αποτελούν ηθικό χρέος κάθε δημοκρατικού κράτους. Η αταλάντευτη προσήλωση σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, που ενθαρρύνει και στηρίζει το οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή και την αγάπη, είναι όχι μόνο καθήκον, αλλά και κατάκτηση όλων μας.

Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Ελλάδα του 21ου αιώνα υποδέχεται την Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, αγωνιζόμενη να εκλείψουν οι θλιβερές αιτίες που την καθιέρωσαν. Με οριζόντια νομοθετικά μέτρα στην εργασία και σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Με πρωτοβουλίες όπως η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Αλλά και με συμπεριφορές που υπερβαίνουν στερεότυπα και προωθούν τη δημιουργική συνύπαρξη. Στις σύγχρονες Δημοκρατίες δεν έχουν θέση διαχωρισμοί με βάση την καταγωγή, τη θρησκεία ή τoν σεξουαλικό προσανατολισμό. Ούτε ο 21ος αιώνας ανέχεται τη βία, τις διακρίσεις και τη ρητορική μίσους γύρω από την ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά και την έκφραση φύλου.

Η Πολιτεία μας οφείλει να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κάθε τους έκφανση. Αξιοποιώντας παντού τον πλούτο της διαφορετικότητας. Και η κοινωνία μας να προοδεύει. Ξεπερνώντας μισαλλόδοξες αγκυλώσεις και προάγοντας την ανοχή και τη συνεργασία όλων των πολιτών.Σε αυτόν τον δρόμο βαδίζει, σήμερα, η χώρα. Με τόλμη, με ωριμότητα, αλλά και με ρεαλισμό. Γιατί αυτός είναι ο μόνος που οδηγεί μπροστά τη ζωή και τον καθημερινό πολιτισμό μας.

Δήλωση του ύπατου εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ

Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώνει ότι είναι απόλυτα προσηλωμένη στον σεβασμό, την προστασία και την προώθηση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λεσβιών, ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων, τρανς και ίντερσεξ ατόμων (ΛΟΑΤΙ).

Άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βία, αποκλεισμό και διακρίσεις σε καθημερινή βάση, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, πραγματικών ή εικαζόμενων, ή των χαρακτηριστικών φύλου που τους προσδιορίζουν. Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι σε 69 χώρες οι σχέσεις μεταξύ συναινούντων ατόμων του ιδίου φύλου διώκονται ποινικά, ενώ 11 από αυτές διατηρούν τη θανατική ποινή ως νόμιμη μέθοδο κολασμού της ομοφυλοφιλίας.

Η πανδημία της νόσου COVID-19 οδήγησε σε ακόμη περισσότερη βία και διακρίσεις εις βάρος ατόμων ΛΟΑΤΙ, συμπεριλαμβανομένων της βίας μέσα στο σπίτι, της ρητορικής μίσους εντός και εκτός διαδικτύου και των εγκλημάτων μίσους. Συχνά στιγματίζονται και αντιμετωπίζουν διακρίσεις κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, η πανδημία οδήγησε στη συρρίκνωση του χώρου της κοινωνίας των πολιτών και σε αύξηση των αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, των επιθέσεων κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ψυχολογικής κακοποίησης των υπερμάχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προστατεύουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ. Οι πράξεις αυτές είναι απαράδεκτες. Η ΕΕ θέλει να επισημάνει ότι είναι σημαντικό να τεθεί τέλος στην ατιμωρησία για τέτοιες ενέργειες.

Η ΕΕ αναλαμβάνει δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την πρόληψη και καταγγελία κάθε μορφής διακρίσεων σε βάρος ατόμων ΛΟΑΤΙ, συμπεριλαμβανομένης της ομοφοβικής, αμφιφοβικής και τρανσφοβικής βίας, προωθώντας παράλληλα την πρόσβαση των ατόμων αυτών σε ίσες ευκαιρίες σε κάθε τομέα της ζωής. Είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε, παγκοσμίως, τους νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές που προάγουν διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ποινικοποίησης των σχέσεων μεταξύ συναινούντων ατόμων του ιδίου φύλου. Οι πρακτικές αυτές, μεταξύ άλλων, οδηγούν στη δυσανάλογη έκθεση των ΛΟΑΤΙ στον κίνδυνο ανεργίας, κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας.

Η ΕΕ θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας να διασφαλιστεί ότι τα άτομα ΛΟΑΤΙ απολαμβάνουν πλήρως και ισότιμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με το ανανεωμένο πλαίσιό της για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία (2020-2024) και την πρώτη στην ιστορία Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2020-2025 που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ προωθεί την ισότητα σε όλους τους τομείς της ζωής τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.

Η φετινή Διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας είναι εστιασμένη στο θέμα: «Μαζί: Αντιστεκόμαστε, υποστηρίζουμε, θεραπεύουμε!». Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, επισημαίνοντας την ευάλωτη θέση των ΛΟΑΤΙ κατά την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, απευθύνοντας έκκληση για δικαιότερες, πιο βιώσιμες κοινωνίες χωρίς διακρίσεις. Θα συνεργαστεί με χώρες-εταίρους στο πλαίσιο πολιτικών διαλόγων και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τους υπερμάχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προστασία και προώθηση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων ΛΟΑΤΙ και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Η εξασφάλιση του δικαιώματος όλων των ανθρώπων να μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να αγαπούν το πρόσωπο της επιλογής τους απαιτεί κοινές προσπάθειες από όλους, κάθε μέρα.