Συνεπιμέλεια: Άξιοι γονείς-Ίσα δικαιώματα | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Συνεπιμέλεια: Άξιοι γονείς-Ίσα δικαιώματα

Πέρασε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια, το οποίο σήκωσε μεγάλη συζήτηση τις προηγούμενες μέρες. Με 156 ψήφους υπέρ και δύο αναμενόμενες απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 ενώ το ΚΚΕ ψήφισε “παρών”. 

Χωρίς να θέλω να αναλύσω τα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, την νομική τους υπόσταση και τις όποιες αντιρρήσεις σε αυτά, θα να κάνω ένα γενικό σχολιασμό για το νόημα της συνεπιμέλειας.  

Η προσπάθεια για την ισότητα των δύο φύλων δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη. Όπως μια κοινωνία εξοπλίζει τις γυναίκες στην προσπάθεια τους για χειραφέτηση, έτσι πρέπει να κατανέμει ισόποσα και τις γονικές υποχρεώσεις. Ο πατέρας δεν πρέπει να είναι εξορισμού υποδεέστερος γονιός σε σχέση με την μητέρα, ούτε χρειάζεται να πιστεύουμε ότι ένας άντρας έχει μεγαλύτερη ροπή στο να γίνει χειρότερος γονέας από μια γυναίκα. Η γυναίκα για να μπορέσει να εδραιωθεί πλήρως ως ισότιμο μέλος στη κοινωνία του 21ου αιώνα και να έχει ισάξιες επαγγελματικές ευκαιρίες θα πρέπει να απαλλαγεί από την νοοτροπία της γονικής ιδιοκτησίας και την «εμπροσθοβαρή» ανατροφή ενός παιδιού. 

Τους γονείς δεν πρέπει να τους διαχωρίζουμε με βάση το φύλο, αλλά με βάση την ανθρώπινη υπόσταση και αν αυτή είναι άξια να μεγαλώσει ένα παιδί. Άλλωστε ο κακός γονιός δεν έχει φύλο, ούτε απορρίπτεται η περίπτωση της κακής μητέρας. Αυτό θα φανεί περισσότερο στο μέλλον, αν κάποτε στη χώρα μας αποκτήσουν δικαίωμα υιοθεσίας τα ομόφυλα ζευγάρια και πάψει η αντιδικία ανάμεσα στην μητρότητα και την πατρότητα, στην περίπτωση που χωρίσει ένα ομόφυλο ζευγάρι. 

Με την συνεπιμέλεια και σε συνδυασμό με την άδεια πατρότητας που έρχεται στο εργασιακό νομοσχέδιο, καθιστά τον πατέρα προ των ευθυνών του, και ανακουφίζει από την ανισοβαρή διαχείριση του παιδιού την μητέρα. Ο άντρας θα πάψει να έχει την νοοτροπία του κάνω ένα παιδί και μου το μεγαλώνει η μάνα του. 

Δυστυχώς οι περιπτώσεις εκείνες του πατέρα και κακού συζύγου που κακοποιεί την οικογένεια του είναι πολλές. Δεν πρέπει όμως συθέμελα να περιορίζουμε γενικά τα δικαιώματα στην συνεπιμέλεια εκείνων που το αξίζουν. 

Τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας τις αποτρέπουμε παρέχοντας στις γυναίκες όλες εκείνες τις διεξόδους διαφυγής από μια τέτοια κατάσταση και στηρίζοντας τες το κράτος να ξανά σταθούν στα πόδια τους.

Μάριος Λουκάς