Συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου: Αμοιβαία βούληση για θετική ατζέντα- Στις 14 Ιουνίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Θετικό κλίμα υπήρξε κατά την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η είδηση που βγήκε από τις δηλώσεις των δύο ομολόγων υπουργών είναι ότι θα γίνει συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη- Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αρχικά στην τοποθέτησή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά την Συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουν.

«Σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης  συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος» ανέφερε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε «συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, αλλά και η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την πλευρά του επεσήμανε

«Αγαπητέ φίλε Νίκο Δένδια. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι πάλι στην Ελλάδα, ευχαριστώ τον φίλο μου Νίκο για τη θερμή υποδοχή. Στις συνομιλίες και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή θέματα.

Στην Άγκυρα στη συνάντηση, που είχαμε, είχαμε αποφασίσει να επιταχύνουμε διμερείς διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά και εμπορικά, έγινε υψηλού επιπέδου συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών στην Καβάλα με 25 συμφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε αυτά τα θέματα για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.

Θέλω να πω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια θετική πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας.

Ως προς την πολιτική και τη στρατιωτική συνεργασία μας, είχε γίνει ο 62ος γύρος συμβουλευτικών επαφών στην Αθήνα και θα καθοριστεί ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση.

Ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους και με τον Νίκο Δένδια συμφωνήσαμε πως θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία» κατέληξε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο Μ. Τσαβούσογλου είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εκτός των άλλων υπήρξε κοινή διαπίστωση για αμοιβαία βούληση αναφορικά με την προώθηση μιας θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.