Ρέγκλινγκ: Ευρώ, δολάριο και γουάν θα είναι τα ισχυρότερα νομίσματα τις επόμενες τρεις δεκαετίες

Στη σημαντική ενίσχυση του ευρώ και στη συνεπακόλουθη αυξανόμενη οικονομική δύναμη του ευρωπαϊκού νομίσματος διεθνώς αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε, αρχικά, ότι η δημιουργία του ευρώ προέκυψε από χρηματοοικονομικές κρίσεις που παρατηρήθηκαν πριν από 40 χρόνια, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το Σύστημα ισοτιμιών Μπρέτον Γουντς. Τότε, οι αξιωματούχοι των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η δημιουργία του κοινού νομίσματος θα ήταν η καλύτερη απάντηση.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι το ευρώ έγινε το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα διεθνώς πίσω από το αμερικανικό δολάριο, με την απόσταση να μειώνεται διαρκώς.

Ακόμα, ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε αναφορά στην τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών, που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ευρώ διεθνώς, σημειώνοντας ότι «ο όρος τραπεζική ένωση εμφανίστηκε το 2012. Από τότε έχουμε ήδη οικοδομήσει τους δύο βασικούς της πυλώνες. Έχουμε ήδη μια κοινή εποπτική αρχή και το ταμείο για την τραπεζική εκκαθάριση, του χρόνου μάλιστα θα έχουμε και το backstop. Μας λείπει ο τρίτος πυλώνας, δηλαδή οι κοινές εγγυήσεις για καταθέσεις και η καλή διαχείριση κρίσεων. Εργαζόμαστε για να τα υλοποιήσουμε».

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM μίλησε για το μέλλον του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος τις επόμενες δεκαετίες, υπογραμμίζοντας ότι το ευρώ θα είναι μαζί με το δολάριο και το κινεζικό γουάν μεταξύ των ισχυρότερων νομισμάτων διεθνώς. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, το κυριότερο ζήτημα θα είναι αν οι χώρες επιλέξουν να έχουν αποθέματα σ’ αυτό.