Μάας: Η Γερμανία ενθαρρύνει την Τουρκία και τους Ευρωπαίους εταίρους της για την εξεύρεση λύσεων

Την οδό του διαλόγου για την εξεύρεση λύσεων στις υφιστάμενες διαφορές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκρίνει η Γερμανία, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Μετά την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Μάας ανέφερε ότι το 2021 κρίνεται ως καλύτερη χρονιά στο πεδίο των διαβουλεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, καλώντας την Άγκυρα να δράσει πιο ενεργά στο ζήτημα της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, ο ίδιος επεσήμανε ότι το Βερολίνο προκρίνει τον δρόμο του διαλόγου, προσθέτοντας ότι ενθαρρύνει τόσο την Τουρκία όσο και τους Ευρωπαίους εταίρους της (Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία) να εργαστούν για την εξεύρεση λύσεων. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, ευελπιστώντας σε θετικά αποτελέσματα.

Σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «αυτό είναι σημαντικό στοιχείο της κοινής μας υποχρέωσης ως μελών και σίγουρα θα μας απασχολήσει και στη συνέχεια».

Ακόμα, ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Γερμανία ήταν πάντα της άποψης ότι χρειαζόμαστε έναν εποικοδομητικό διάλογο και πρέπει βέβαια σε αυτόν τον δρόμο βήμα βήμα να φτάσουμε σε αποτέλεσμα. Αυτό εξαρτάται πάντα και από τις δύο πλευρές. Αυτή τη στιγμή χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε σε πολύ εποικοδομητική φάση -σε ό,τι αφορά και την διένεξη στην Ανατολική Μεσόγειο-, ενώ υπάρχουν συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, έστω και αν περιμένουμε ακόμη για τα αποτελέσματα. Αυτός είναι ο δρόμος που έχουμε στο νου μας και εάν υπάρξουν αποτελέσματα από τη μία πλευρά, θα υπάρξουν και από την άλλη».

Ερωτώμενος για τους περιορισμούς στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, ο κ. Μάας χαρακτήρισε σημαντικό εταίρο την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, λέγοντας ωστόσο ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την «περιοριστική πολιτική εξαγωγής όπλων».

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε σε επίσπευση των διαδικασιών για το θέμα της Τελωνειακής Ένωσης, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία ζητά την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας.