Λιβύη: Πιέσεις στην υπουργό Εξωτερικών να παραιτηθεί από φιλοτουρκικούς κύκλους

Πιέσεις προς την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Ελ Μανγκούς, να παραιτηθεί ασκούνται τις τελευταίες ημέρες, μετά την δήλωσή της στο περιθώριο της συνάντησης με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την οποία ζήτησε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την χώρα.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισκέφθηκε την χώρα της Βόρειας Αφρικής, όπου συναντήθηκε με την Λίβυα ομόλογό του. Κατά την συνέντευξη Τύπου, η ίδια κατέστησε σαφή την ανάγκη αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από την Λιβύη.

Η δήλωση της Ελ Μανγκούς έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε φωνές που υποστηρίζουν την τουρκική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ισλαμιστής κληρικός Σαντίκ αλ Γκαργιανί, ο οποίος ζει στην Τουρκία, απευθύνθηκε με έντονο τρόπο κατά της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την “κακόβουλη” και “ποταπή”. Μάλιστα, πρόσθεσε πως η ίδια υπηρετεί “το Σιωνιστικό σχέδιο”.

Την ίδια στιγμή, άλλες φωνές συνδέουν την υπουργό Εξωτερικών με τον ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές της Ελ Μανγκούς σημειώνουν ότι η ίδια είχε ζητήσει από το 2019 την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων μαχητών της ομάδας Wagner που δραστηριοποιείται στην ανατολική Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, υπερασπίστηκε την ίδια, καλώντας να πέσουν οι τόνοι.

Η Νάιλα Ελ Μανγκούς είναι δικηγόρος και ενεργή στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έντονη δράση σε κρίσιμα ζητήματα. Η ίδια είναι μέλος της κυβέρνησης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπειμπά, η οποία έχει αναλάβει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.