Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Νέα σύμβαση μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Pfizer/BioNTech για την αγορά 1,8 δισ. δόσεων εμβολίων την προσεχή διετία

Νέα σύμβαση με την σύμπραξη των φαρμακευτικών εταιρειών Pfizer/BioNTech για την παραλαβή 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αναμένεται να έχει ισχύ από τα τέλη του 2021 μέχρι το 2023, με την ΕΕ να παραλαμβάνει 900 εκατ. δόσεις εμβολίου, καθώς και ενός εμβολίου προσαρμοσμένου στις παραλλαγές, με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 900 εκατομμυρίων δόσεων.

Παράλληλα, προβλέπεται η παραγωγή των εμβολίων εντός της ΕΕ, με τα κύρια συστατικά να προέρχονται από χώρες της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται πως υπάρχει η δυνατότητα μεταπώλησης ή δωρεάς δόσεων σε χώρες που τις έχουν ανάγκη εκτός ΕΕ ή μέσω του μηχανισμού COVAX..

Αναφερόμενη στη συμφωνία, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Με την υπογραφή μας, η νέα σύμβαση τίθεται πλέον σε ισχύ, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση για τον μακρύ αγώνα μας με στόχο την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τον ιό και τις παραλλαγές του! Διασφαλίζεται η παραγωγή και η παράδοση στην ΕΕ έως και 1,8 δισ. δόσεων. Οι δυνητικές συμβάσεις με άλλους παρασκευαστές θα ακολουθούν το ίδιο μοντέλο, προς όφελος όλων».

Τέλος, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε: «Πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια για την προστασία μας από την απειλή των παραλλαγών και σε επαναληπτικά εμβόλια για την παράταση της ανοσίας, καθώς και να προστατεύσουμε τον νεότερο πληθυσμό μας. Εστιάζουμε κατά προτεραιότητα σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους, όπως τα εμβόλια mRNA, αλλά κρατάμε ανοικτές τις επιλογές μας».