Ισπανία: Νίκη της υποψήφιας του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη - Αποσύρεται από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Ισπανία: Νίκη της υποψήφιας του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη – Αποσύρεται από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας

Μεγάλη νίκη σημείωσε στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης η υποψήφια το Λαϊκού Κόμματος (PP), Ισαβέλ Ντίας Αγιούσο.

Το αποτέλεσμα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για το Κεντροδεξιό κόμμα, μετά από συνεχείς αποτυχίες σε εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί στην Ισπανία.

Με την καταμέτρηση των ψήφων να ανέρχεται στο 99,9%, το Λαϊκό Κόμμα (PP) συγκεντρώνει 65 έδρες, το Más Madrid-Greens/EFA 24 έδρες, όσες και το PSOE-S&D. Ακόμα, το ακροδεξιό VOX συγκέντρωσε 13 έδρες, ενώ οι Podemos 10.

Σε δηλώσεις της, η Αγιούσο έκανε λόγο για «ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία της Ισπανίας», προσθέτοντας πως «θα ξαναδώσουμε στον ισπανικό λαό την αυτοεκτίμηση του, την ενότητα και την ελευθερία που έχει ανάγκη. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «οι ώρες για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είναι μετρημένες».

Παρ’ όλα αυτά, η ίδια αναγκάζεται να προσφύγει στη στήριξη ενός κόμματος της αντιπολίτευσης για την διασφάλιση της κυριαρχίας της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακροδεξιό κόμμα VOX δηλώνει πρόθυμο να συνεργαστεί με την επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στην ισπανική πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos έμεινε εκτός του περιφερειακού κοινοβουλίου, αποτέλεσμα που κρίνεται αποτυχημένο.

Αποχωρεί από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλεσίας

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Μαδρίτη θεωρήθηκε αποτυχία για το αριστερό κόμμα Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική. Μάλιστα, αρκετοί ειδικοί εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της Μαδρίτης ενδέχεται να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τους Podemos, ενός κόμματος που ιδρύθηκε το 2014 και ενισχύθηκε εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που υιοθέτησαν οι ισπανικές κυβερνήσεις.

Παράλληλα, το αποτέλεσμα συνιστά ήττα και για τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ, με τον ίδιο να έχει μάλιστα ενεργή συμμετοχή στην εκστρατεία του κόμματος στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κόμματα έχουν σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας από το 2019.