Θάλασσα της Μάγχης: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Γαλλίας - Ηνωμένου Βασιλείου για τα αλιευτικά δικαιώματα - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Θάλασσα της Μάγχης: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Γαλλίας – Ηνωμένου Βασιλείου για τα αλιευτικά δικαιώματα

Αυξάνεται η ένταση στη θάλασσα της Μάγχης μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, εξαιτίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων των ψαράδων των δύο χωρών στην περιοχή.

Ειδικότερα, η Γαλλία απείλησε το Ηνωμένο Βασίλειο με διακοπή της ηλεκτροδότησης στο βρετανικό νησί Τζέρσεϊ. Μάλιστα, η Daily Mail μετέδωσε την πληροφορία ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν διέταξε την αποστολή του πολεμικού πλοίου «Αthos» για να παρακολουθεί δύο βρετανικά περιπολικά του Βασιλικού Ναυτικού, τα οποία διαθέτουν προηγμένα οπλικά συστήματα.

Από την πλευρά της, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έστειλε τα πολεμικά πλοία HMS Severn και HMS Tamar για την προστασία της νήσου Τζέρσεϊ από την απειλή αποκλεισμού από την Γαλλία για τους ψαράδες.

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της θαλάσσιας αρχής «Νορμανδίας-Βρετάνης», Νταβίντ Σελάμ, ανέφερε ότι επιδιώκεται η μείωση της πρόσβασης για τους Γάλλους ψαράδες στη μετά-Brexit εποχή.

Σημειώνεται ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες προήλθε μετά την απομάκρυνση γαλλικών τρατών από το νησί που αιτούνταν άδειες αλιείας, με στόχο την άσκηση των αλιευτικών δικαιωμάτων τους. Μάλιστα, από την γαλλική πλευρά κατέπλευσαν 100 αλιευτικά σκάφη, τα οποία θα μπορούσαν ακόμα και να αποκλείσουν το νησί.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποστείλει δύο πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, ώστε να προστατευθεί το νησί από ενδεχόμενο αποκλεισμό. Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης βρίσκονταν σε επικοινωνία με Γάλλους ομολόγους τους για την διευθέτηση της έντασης.

Παρ’ όλα αυτά, η γαλλική κυβέρνηση φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένη, με την Γαλλίδα Υπουργό Θαλασσών, Ανίκ Ζιραντέν, να εκφράζει την έντονη δυσφορία της με την έκδοση 41 αδειών με μονομερώς επιβαλλόμενους όρους από τις αρχές της νήσου Τζέρσεϊ. Την ίδια στιγμή, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εφαρμογής των αντιποίνων που προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι το Τζέρσεϊ είναι μια ημιαυτόνομη επικράτεια 108.000 κατοίκων που βρίσκεται υπό την προστασία του βρετανικού βασιλικού θρόνου. Ωστόσο, το 95% της ηλεκτρικής ενέργειάς του εισάγεται από την Γαλλία.