ΗΑΕ: Αρνήθηκε το λογοτεχνικό βραβείο Σεΐχης Ζαγιέντ ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας

Την άρνησή του να αποδεχθεί τον τίτλο της «Πολιτιστικής προσωπικότητας της χρονιάς» που απονέμεται στο πλαίσιο του λογοτεχνικού βραβείου Σεΐχης Ζαγιέντ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ανακοίνωσε ο Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας.

Σε δελτίο τύπου που απεστάλη από τον εκδοτικό οίκο του Suhrkamp στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Χάμπερμας δήλωσε ότι η αποδοχή του θα συνιστούσε μια «κακή απόφαση», υπογραμμίζοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί «για τον στενό δεσμό μεταξύ του ιδρύματος που απονέμει το βραβείο στο Άμπου Ντάμπι και το πολιτικό σύστημα» των ΗΑΕ.

Από την πλευρά του, το βραβείο Λογοτεχνίας Σεΐχης Ζαγιέντε εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του 91χρονου διανοούμενου, προσθέτοντας ωστόσο ότι την σέβεται. Παράλληλα, επισημαίνεται πως «το βραβείο ενσαρκώνει τις αξίες της ανεκτικότητας, της γνώσης και της δημιουργικότητας οικοδομώντας γέφυρες μεταξύ των πολιτισμών και θα συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή του προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Γιούργκεν Χάμπερμας αποτελεί έναν επιστήμονα με πολύπλευρη συνεισφορά στις ανθρωπιστικές επιστήμες, το έργο του οποίου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της Φιλοσοφίας, της Πολιτικής Επιστήμης και της Κοινωνιολογίας.