Ε.Ε: Κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας για την αεροπειρατεία στην πτήση της Ryanair - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Ε.Ε: Κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας για την αεροπειρατεία στην πτήση της Ryanair

Την απόλυτη καταδίκη τους εξέφρασαν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair που κατευθυνόταν από την Αθήνα στο Βίλνιους στο Μινσκ, με στόχο την σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Πιο αναλυτικά, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγεται στις Βρυξέλλες αναφέρονται τα εξής:

  • Άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και Σοφία Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.
  • Κάλεσμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για υιοθέτηση πρόσθετης λίστας κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.
  • Κάλεσμα σε όλους τους αερομεταφορείς να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
  • Κάλεσμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Ε.Ε. για πτήσεις λευκορωσικών αεροσκαφών, καθώς και αποτροπή της πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέκεται αλληλέγγυο στη Λετονία, μετά την απέλαση διπλωματών της από το Μινσκ.
  • Κάλεσμα προς τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορείας (ICAO) να διεξάγει έρευνα για το περιστατικό.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη της Ε.Ε. για τις ενέργειες της Λευκορωσίας, προσθέτοντας την λήψη νέων κυρώσεων εις βάρος της χώρας.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «επίθεση στη δημοκρατία», «επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης», καθώς και «επίθεση στην ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Τέλος, η ίδια τόνισε ότι η ενέργεια της Λευκορωσίας «χρειάζεται ισχυρή απάντηση», προσθέτοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων εις βάρος προσώπων που εμπλέκονται στο συμβάν, όπως επίσης και επιχειρήσεων και οικονομικών οντοτήτων που συνδέονται με την κυβέρνηση Λουκασένκο.