Υεμένη: Προειδοποίηση στελέχους των Χούτι στην Τουρκία για ενδεχόμενη επέμβαση στη σύγκρουση

Αυστηρή προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση για αποφυγή παρέμβασης στην εμφύλια διαμάχη της Υεμένης απηύθυνε το μέλος του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου της κυβέρνησης των ανταρτών Χούτι στη Σάναα, Αμπντούλ Γουαχάμπ αλ-Μαχμπάσι.

Μιλώντας για το θέμα, ο αλ-Μαχμπάσι επικαλέστηκε πληροφορίες από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν IRNA, δηλώνοντας ότι «αν Τούρκοι στρατιώτες μπουν στην Υεμένη θα έχουν μια μοίρα χειρότερη από εκείνη αυτών που επιχείρησαν κάτι παρόμοιο στο παρελθόν».

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως οι μισθοφόροι που επιστρατεύτηκαν από άλλες χώρες στη σύγκρουση ηττήθηκαν, επισημαίνοντας ότι πιθανή αντίστοιχη ενέργεια από την τουρκική πλευρά θα έχει παρόμοια κατάληξη.

Επίσης, το μέλος του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούτι κατηγόρησε το κόμμα Al-Islah της χώρας περί συνεργασίας με τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην Άγκυρα για την διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε πόλεις της Υεμένης.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι αναφορές περί απόπειρας διείσδυσής της Τουρκίας στην Υεμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικά στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμός έχουν μεταφερθεί σε λιμάνια της Σομαλίας, πριν από την μεταφορά τους στην Κένα της Υεμένης. Ο τουρκικός εξοπλισμός βρίσκεται σε μια τουρκική στρατιωτική βάση στα ανοικτά των ακτών της πρωτεύουσας της Σομαλίας Μογκαντίσου, που περιλαμβάνει θωρακισμένα οχήματα και όπλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Σομαλίας βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, με την Άγκυρα να έχει αναλάβει την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της αφρικανικής χώρας.

Επιπλέον, η τουρκική ηγεσία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το κόμμα Al-Islah της Υεμένης, μέλη του οποίου έχουν φιλοξενηθεί στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κόμμα αποτελεί τμήμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.