Τουρκία: Ελεύθερη η γυναίκα που σκότωσε τον βίαιο σύζυγό της

Μία ιστορική ημέρα είναι η 28η Απριλίου για την Τουρκία σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς η Μέλεκ Ιπέκ, που ωθήθηκε στο να σκοτώσει τον βίαιο σύζυγό της, αθωώθηκε από δικαστήριο της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Μέλεκ Ιπέκ συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2021 στην Αττάλεια, αφού εξαναγκάστηκε να σκοτώσει τον σύζυγό της, που την ξυλοκοπούσε βάναυσα επί σειρά ετών.

Κατά την διάρκεια του περιστατικού, ο ίδιος την είχε δέσει και την χτυπούσε επί ώρες και απειλούσε να σκοτώσει την ίδια και τις δύο κόρες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, φανερώνουν την καθημερινή βία που δεχόταν η Μέλεκ Ιπέκ από τον σύζυγό της.

Κατά την δίκη, η ίδια υποστήριξε ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας επί σειρά ετών, με το θύμα να επιφυλάσσει την ίδια αντιμετώπιση και στη σύζυγό του.

Η απόφαση που εκδόθηκε την Δευτέρα αθώωσε την Ιπέκ, με την αιτιολογία ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, η ίδια εμφανίστηκε ανακουφισμένη, αγκαλιάζοντας τις δύο κόρες της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά δικαστήρια δεν συνηθίζουν να δικαιώνουν τις γυναίκες που υπερασπίζονται την σωματική ακεραιότητά τους έναντι των βίαιων συζύγων τους. Ωστόσο, η απόφαση μπορεί να αποτελέσει την αρχή για αλλαγή της νοοτροπίας επί της συγκεκριμένης κατηγορίας εγκλημάτων σε δικαστικό επίπεδο.

Κατά το 2020 καταγράφηκαν 300 γυναικοκτονίες στη χώρα, με τις οργανώσεις για την προστασία των γυναικών να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.