ΠΟΥ: Να ανασταλεί η πώληση άγριων ζώων λόγω κινδύνου μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών

Την αναστολή της πώλησης άγριων ζώων σε αγορές τροφίμων σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε κοινή ανακοίνωση που συντάχθηκε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ τονίζεται πως «τα ζώα, κυρίως τα άγρια, αποτελούν την πηγή περισσότερου από το 70% όλων των μολυσματικών ασθενειών που εμφανίζονται στους ανθρώπους και πολλές από αυτές προκαλούνται από νέους ιούς».

Ταυτόχρονα, ζητείται η βελτίωση των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας στις παραδοσιακές αγορές, με στόχο την αποτροπή της μετάδοσης ασθενειών από τα ζώα στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Ακόμα, ζητείται η οριοθέτηση της εκτροφής και πώλησης άγριων ζώων που κατευθύνονται προς κατανάλωση.

Ολοκληρώνοντας, οι συντάκτες της ανακοίνωσης επισημαίνουν την σημασία της εκπαίδευσης κτηνιάτρων-ελεγκτών για την επίβλεψη της τήρησης των νέων κανόνων, της ενίσχυσης των συστημάτων παρακολούθησης για τον εντοπισμό νέων παθογόνων, όπως επίσης και της διεξαγωγής εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πωλητές και τους πελάτες.

Υπενθυμίζεται πως η πρόσφατη έκθεση των εμπειρογνωμόνων που διεξήγαν έρευνα στην Κίνα για την προέλευση του κορωνοϊού αναφέρει ότι η αγορά της Ουχάν, στην οποία πωλούνται άγρια είδη, αποτελεί μία εκ των πιθανότερων πηγών της πανδημίας που έχει στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες.