Πατέλης: Οικονομική έκρηξη στην Ελλάδα μετά το τέλος της πανδημίας

Ευοίωνο προαναγγέλεται το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, καθώς αναμένεται σημαντική μεταστροφή της οικονομίας, ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Μιλώντας στον ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», σημειώνοντας πως «Το ”Ελλάδα 2.0” συμβολίζει την Ελλάδα που θέλουμε να φτιάξουμε και την Ελλάδα που αξίζουμε που είναι μια Ελλάδα πιο ψηφιακή, πιο πράσινη, πιο δίκαιη, ευκαιρίες για όλους, καλές δουλειές. Θέλαμε να συνοψίσουμε σε μια λέξη όλο αυτό το περίπλοκο πρόγραμμα που έχει κατατεθεί γιατί είναι 207 σελίδες, είναι 112 επενδύσεις, 58 μεταρρυθμίσεις».

Αναφορικά με τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ίδιος επεσήμανε:

«Η κυβέρνηση εκλέχτηκε με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικό και το ταμείο ανάκαμψης ήρθε και κούμπωσε με την έννοια ότι προσφέρει σε κάποιο βαθμό την χρηματοδότηση πολλών επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έτσι κι αλλιώς είτε ήταν στα σκαριά είτε θέλαμε να κάνουμε. Για παράδειγμα τα δάση που καίγονται, θα κάνουμε αναδασώσεις, 165 χιλιαδες στρέμματα να ξαναγίνουν όπως ήταν πριν. Τα αρχεία του κράτους. Ποιος δεν έχει πάει στην Πολεοδομία να δει τη χαρτούρα;

Θα υπάρξει ψηφιοποίηση στην Πολεοδομία, το Κτηματολόγιο, τον ΕΦΚΑ , στη Δικαιοσύνη. Έχουμε οπτικές ίνες σε κτήρια για να υπάρχει πιο γρήγορο internet. Θα μπει το 5G σε αυτοκινητόδρομους. Έχουμε υποθαλάσσια καλώδια για να μπουν οπτικές ίνες και στα νησιά. Εχουμε την ηλεκτροκίνηση, θα δημιουργηθούνε 8.656 φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλη τη χώρα. Έχουμε ηλεκτρικά λεωφορεία, να ανανεωθεί ο στόλος των taxi με ηλεκτρικά taxi.

Χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γιατί πάμε σε μια πιο πράσινη οικονομία. Έχουμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ψηφιοποίηση. Να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποκτήσουν και να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες μέσω προγραμμάτων κατάρτισης αλλά και λογισμικό γιατί ο κόσμος αλλάζει και πρέπει όλοι να πάμε μπροστά. Έχουμε μεγάλα προγράμματα εναντίον της φοροδιαφυγής. Η ΑΑΔΕ να αναβαθμιστεί, να χρησιμοποιήσει καινούργιες τεχνολογίες για να κάνει πιο στοχευμένους ελέγχους και τα λοιπά και τα λοιπά».

Σε ερώτηση για την διενέργεια ελέγχων για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Πατέλης απάντησε πως «οι προϋπολογισμοί που μας κατατίθενται περνάνε πρώτα από έναν εξωτερικό σύμβουλο που τους ελέγχει και πάρα πολλές από τις αποφάσεις δεν θα παρθούν από το ίδιο το κράτος. Τα δάνεια για παράδειγμα που θα δοθούν, 13 δις στον επιχειρηματικό κόσμο, θα έρθουν από τις τράπεζες και από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Είναι πολύ σημαντικό ότι το πρόγραμμα αυτό το έχει σχεδιάσει η ίδια η κυβέρνηση η οποία πιστεύει στα έργα και στις μεταρρυθμίσεις, δεν είναι κάτι το οποίο έχει επιβληθεί από το εξωτερικό ούτε είναι κάτι το οποίο απλώς προέκυψε με μια σύνθεση προτάσεων από διάφορους φορείς».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως «για το 2021 θα εισρεύσουν περίπου 4 δις και μετά αν διαιρέσετε τα 32 δις με τα 6 έτη βγαίνει περίπου 5 δις το έτος το οποίο είναι ένα τεράστιο ποσό αν σκεφτείτε ότι το ΑΕΠ μας είναι 170 δις. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε ότι η αύξηση του ΑΕΠ σε διάστημα εξαετίας είναι περίπου 30 μονάδες από το πρόγραμμα και ότι μακροχρόνια υπάρχει σημαντική επίπτωση κυρίως από τις μεταρρυθμίσεις. Τα πιο πολλά θα πάνε στην τσέπη του απλού Έλληνα από εκεί και πέρα ελπίζουμε και προβλέπουμε ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος».

Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία, ο διευθυντής του οικονομικό γραφείου του πρωθυπουργού δήλωσε: «Πραγματικά πιστεύω ότι θα υπάρξει μια οικονομική έκρηξη μετά το τέλος της πανδημίας και στην Ελλάδα. Έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων περίπου 20 δις το 2020, και ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά τα λεφτά να ξοδευτούν θα είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε τον τουρισμό που υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό. Έχουμε τις μειώσεις των φόρων, ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης, όμως, έχουμε κάποιες μεγαλύτερες δομικές αλλαγές δηλαδή η εικόνα της Ελλάδα στο εξωτερικό που έχει αλλάξει και λόγω της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας αλλά και γενικότερα, μας βλέπουν τώρα ως μια πιο σοβαρή χώρα από πριν και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και φυσικά οι ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί μέσα από την πανδημία για τη χώρα μας διότι τώρα οι επιχειρήσεις σκέφτονται πιο ανοιχτά το που θα πηγαίνουν και που θα εργάζονται οι υπάλληλοι τους. Έχουμε την τηλεργασία και μπορεί κάποιος να έρθει στην Ελλάδα να εργαστεί για 2-3 μήνες, μπορεί η επιχείρηση να ανοίξει ένα παράρτημα στην Ελλάδα και να προσλάβει κόσμο εδώ».