Κυπριακό: Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις – Νέα πενταμερής το προσεχές διάστημα

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαβουλεύσεις της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να προαναγγέλει την διοργάνωση νέας πενταμερούς το προσεχές διάστημα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι δεν υπήρξε «κοινό έδαφος» για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα οδηγούσαν σε επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εξεύρεση κοινού σημείου επαφής.

Κατόπιν, ο ίδιος αναφέρθηκε στις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις που εκφράστηκαν, με την Κυπριακή Δημοκρατία να τάσσεται υπέρ της δημιουργίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και συνέχισης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν. Από την άλλη πλευρά, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει σε λύση δύο κρατών.

Ακόμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επεσήμανε ότι θα διεξαχθεί νέα άτυπη πενταμερής, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες. Μάλιστα, είπε ότι η διεξαγωγή της επόμενης συνάντησης ενδέχεται να χρειαστεί 2-3 μήνες για την πραγματοποίησή της.