Κορωνοϊός – Λετονία: Χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στον γενικό πληθυσμό

Στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στον γενικό πληθυσμό προχωρούν οι αρχές της Λετονίας, ανακοινώνοντας ότι το εμβόλιο διατίθεται σε όποιο πολίτη το επιθυμεί.

Η εξέλιξη προέκυψε εξαιτίας της απροθυμίας πολλών πολιτών να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί πολίτες δεν προσήλθαν στα ραντεβού τους για τον εμβολιασμό, λόγω της εμφάνισης περιστατικών θρόμβωσης σε πολίτες ευρωπαϊκών χωρών στους οποίους χορηγήθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η οριστική αναστολή των εμβολιασμών στη Δανία φαίνεται να ωφελεί χώρες όπως η Λετονία και η Λιθουανία, με τις δύο χώρες της Βαλτικής να έχουν ζητήσει τα αποθέματα του εμβολίου που διαθέτει η σκανδιναβική χώρα για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματός τους.

Η επιφυλακτικότητα του πληθυσμού της Λετονίας ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca έχει επιβραδύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αφού μόνο το 7,8% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, όπως μετέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).