Κεραμέως: Στις 12 Απριλίου θα λειτουργήσουν δια ζώσης τα λύκεια σε όλη τη χώρα- Δωρεάν self test για μαθητές- καθηγητές

Πρεμιέρα κάνουν τα λύκεια στις 12 Απριλίου σε όλη τη χώρα, αλλά με υποχρεωτική χρήση self test από καθηγητές και μαθητές δύο φορές την εβδομάδα και αφού είχε προηγηθεί χρονικά η θετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.

Στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης η Νίκη Κεραμέως ανέλυσε όλη την διαδικασία του εκ νέου ανοίγματος των λυκείων.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τόνισε ότι μαθητές και καθηγητές θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε self test, τα οποία θα λαμβάνουν δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους. Οι μαθητές θα πρέπει κάθε Δευτέρα και Πέμπτη να παρουσιάζουν σχολική κάρτα με δήλωση αρνητικού τεστ, η οποία θα εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

«Ανακοινώνουμε τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων από τη Δευτέρα, τηρουμένων όλων των μέτρων, όπως η μάσκα, τα διαφορετικά διαλείμματα, οι σταθερές οπάδες σε αθλήματα, ο αερισμός των αιθουσών, τα ειδικότερα μέτρα για τα ειδικά μαθήματα.

Προστίθεται επίσης, η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση των μαθητών στις αίθουσες κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Τα τεστ θα δίνονται με τον ΑΜΚΑ του κάθε μαθητή από τα φαρμακεία.

Η διαδικασία και τα βήματα θα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί, θα παραλαμβάνουν δωρεάν τα τεστ. Από αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από Δευτέρα θα λαμβάνουν και το δεύτερο τεστ από τα φαρμακεία. Τα τεστ συστήνεται να γίνονται ένα 24ωρο πριν.

Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αν το τεστ είναι αρνητικό, θα εκδίδεται σχολική κάρτα, την οποία θα επιδεικνύουν οι μαθητές στους καθηγητές κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Θα υπάρχει δυνατότητα και χειρόγραφης δήλωσης.

Αν είναι θετικό, τότε θα δηλώνεται στο σύστημα και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για μοριακό τεστ, δωρεάν, σε δημόσιες δομές.

Ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης» σημείωσε η υπουργός.

Αναφορικά με το πότε θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι θα εξεταστεί το προσεχές χρονικό διάστημα και αυτό το ενδεχόμενο.