Γεωργιάδης: Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα- Θέλουμε ανοιχτά τα εμπορικά κέντρα, αλλά η επιτροπή λέει όχι

«Η πρώτη εβδομάδα ήταν μουδιασμένη για την αγορά. Ηταν μια μέτρια εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα δεν είναι από τις δυνατές εβδομάδες της αγοράς. Πιστεύω η επόμενη θα πάει καλύτερα. Κάναμε χιλιάδες ελέγχους, δεν βρήκαμε καμία παράβαση στα καταστήματα. Ολοι τήρησαν τα μέτρα, μηδενός εξαιρουμένου» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε εκπομπή του Οpen.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στα μαγαζιά στην Ερμού προχθές, σημείωσε ότι ο κόσμος βγαίνει έξω για να περπατήσει, όχι για να πάει στα μαγαζιά και συμπλήρωσε

«Παρόμοιες εικόνες είχαμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη είχαμε παρέμβαση στην οδό Νίκης γιατί δεν υπήρχε τετραγωνικό άδειο και μάλιστα με κλειστά τα μαγαζιά. Ο κόσμος βγαίνει έξω για να περπατήσει, όχι για να πάει στα μαγαζιά».

Χαρακτήρισε ως μουδιασμένη την πρώτη εβδομάδα για την αγορά. «Ήταν μια μέτρια εβδομάδα. Αυτή η εβδομάδα δεν είναι από τις δυνατές εβδομάδες της αγοράς. Πιστεύω η επόμενη θα πάει καλύτερα. Κάναμε χιλιάδες ελέγχους, δεν βρήκαμε καμία παράβαση στα καταστήματα. Όλοι τήρησαν τα μέτρα, μηδενός εξαιρουμένου».

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην χρήση των self test στο λιανεμπόριο και στους άλλους κλάδους της οικονομίας, τονίζοντας: «Ήδη πάνε καλά self test. Το σύστημα δούλεψε, η πλατφόρμα δεν κόλλησε. Με την επόμενη μεγάλη παραλαβή θα πάρει και το λιανεμπόριο τα τεστ».

O κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, ενώ η επιτροπή των λοιμωξιολόγων όχι.

«Η επιτροπή έχει ανησυχία για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία έχουν εξοπλιστεί με μηχανήματα κι ελέγχουν ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι. Επιμένουμε να ανοίξουν, αλλά, η επιτροπή φοβάται τον συνωστισμό απ’ έξω» επεσήμανε, ενώ σε ερώτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή σημείωσε ότι δεν δύναται το κράτος να δίνει σε όλους λεφτά. «Δεν έχουν πάρει τίποτα, όσοι έχουν αύξηση τζίρου και δεν έχουν ζημία. Οι πόροι είναι δεδομένοι και μοιράζονται δίκαια. Η λογική είναι βοηθάμε αυτόν που έχει μείωση τζίρου και πάει να κλείσει. Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα» κατέληξε.