Αναστασιάδης: Λύση δύο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή

Για σαφές μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν θα γίνει αποδεκτή έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά την συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο κ. Γκουτέρες «ήταν σαφής προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι λύση δύο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε πως «παρά την εμμονή της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς δεν εγκατέλειψε ο ίδιος (σ.σ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ) την προσπάθεια, επιθυμώντας να δώσει συνέχεια στην προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να μεσολαβήσουν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη άτυπη Σύνοδος προκειμένου να συνεχίσουν οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών».

Ακόμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι αναγκαία η αποφυγή νέων τετελεσμένων, προειδοποιώντας ότι θα αποτελέσουν «αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όχι εξαιτίας του ΓΓ αλλά εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας».

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, για την στάση τους κατά τις συνομιλίες της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.