Τουρκία: Παραίτηση ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, που είχε καταδικαστεί στις ΗΠΑ για την υπόθεση της τράπεζας Halkbank το 2018.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η παραίτηση του Ατίλα έγινε με δική του πρωτοβουλία, ενώ έγινε αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Ο ίδιος είχε καταδικαστεί στις αρχές του 2018 από αμερικανικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Τον Ιούλιο του 2019 αφέθηκε ελεύθερος, επιστρέφοντας στην Τουρκία, ενώ διορίστηκε γενικός γραμματέας του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Η υπόθεση της τράπεζας Halkbank αποτελεί ιδιαίτερο ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας. Ειδικότερα, η τράπεζα κατηγορείται ότι έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα που επέτρεψε στο Ιράν να έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια σε πόρους μεταξύ του 2012 και του 2016, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ.

Μάλιστα, η υπόθεση αναμένεται να λάβει τον δρόμο της δικαιοσύνης τους επόμενους μήνες.