Μιανμάρ: Δύο νεκροί διαδηλωτές κατά την διάρκεια της περασμένης νύχτας - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Μιανμάρ: Δύο νεκροί διαδηλωτές κατά την διάρκεια της περασμένης νύχτας

Δύο διαδηλωτές έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον της στρατιωτικής δικτατορίας στη Μιανμάρ την περασμένη νύχτα.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι εκκλήσεις για διεξαγωγή νέων διαμαρτυριών κατά της χούντας με αφορμή την επέτειο του φόνου ενός φοιτητή το 1988. Μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται αφίσες που καλούν τους πολίτες της Μιανμάρ να διαδηλώσουν εναντίον της δικτατορίας και να τιμήσουν την επέτειο θανάτου του Φόουν Μάου, που έχασε την ζωή του από τις δυνάμεις ασφαλείας το 1988 μέσα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ρανγκούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόνος του και ο θάνατος ενός άλλου φοιτητή μερικές εβδομάδες αργότερα πυροδότησαν τις ευρείες κινητοποιήσεις εναντίον της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, γνωστές ως εκστρατεία 8-8-88 διότι κορυφώθηκαν τον Αύγουστο του 1988. Σύμφωνα με υπολογισμούς, 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι πάνω από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πυρά της αστυνομίας από την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο στρατός ανέτρεψε με πραξικόπημα την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Σε διεθνές επίπεδο, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη σύνοδος κορυφής της ομάδας Quad, η αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ιαπωνία και τητ Αυστραλία. Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών εξέφρασαν την θέση τους για επιστροφή της Μιανμάρ σε καθεστώς δημοκρατικής ομαλότητας.