Κρίση στη Συρία: 5,3 δισ. ευρώ διατέθηκαν από χορηγούς για το 2021 και μετέπειτα κατά την 5η διάσκεψη των Βρυξελλών | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Κρίση στη Συρία: 5,3 δισ. ευρώ διατέθηκαν από χορηγούς για το 2021 και μετέπειτα κατά την 5η διάσκεψη των Βρυξελλών

Κατά την πέμπτη διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής», στην οποία συμπροεδρεύουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να χορηγήσει 5,3 δισ. ευρώ για το 2021 και μετέπειτα για τη Συρία και τις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό Σύριων προσφύγων. Από το ποσό αυτό, η ΕΕ ανακοίνωσε 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,12 δισ. ευρώ προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 2,6 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ στο σύνολό της παραμένει ο μεγαλύτερος χορηγός με 24,9 δισ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και βοήθεια σταθεροποίησης και ανθεκτικότητας, που έχουν χορηγηθεί συλλογικά από την έναρξη της κρίσης το 2011 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε:«Μια δεκαετία αφότου οι Σύριοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας ελευθερία, δικαιοσύνη και οικονομικές προοπτικές, τα αιτήματά τους παραμένουν χωρίς ανταπόκριση και στη χώρα επικρατεί χάος. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν παράσχει τη μεγαλύτερη στήριξη στους Σύριους κατά την τελευταία δεκαετία και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εναπόκειται στους Σύριους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Ένα μέλλον στο οποίο όλοι οι Σύριοι θα αισθάνονται ασφαλείς, ελεύθεροι και θα ζουν με αξιοπρέπεια. Με τη διάσκεψη των Βρυξελλών, η ΕΕ συγκέντρωσε εκ νέου τη διεθνή κοινότητα για την επιβεβαίωση την πολιτικής και οικονομικής στήριξής μας προς τους Σύριους και προς τις γειτονικές χώρες, καθώς και για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση.»

Ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων επίτροπος, κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, πρόσθεσε: Δυστυχώς, εξακολουθούμε να διαπιστώνουμε επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία. Εδώ και μια δεκαετία, καταστροφικές συγκρούσεις εξακολουθούν να πλήττουν εκατομμύρια Σύριους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αγνοεί το δράμα των πληττόμενων πολιτών. Η ΕΕ εντείνει την ανθρωπιστική της βοήθεια προκειμένου να σώσει ζωές στην περιοχή. Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τον συριακό λαό και τις κοινότητες υποδοχής.»

Ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, δήλωσε: «Μετά από 10 χρόνια σύγκρουσης στη Συρία, με βαρύτατο τίμημα για τον συριακό πληθυσμό και τις γειτονικές χώρες που φιλοξενούν Σύριους πρόσφυγες, η κατάσταση στην περιοχή δεν είναι βιώσιμη. Αυτό ήταν ένα από τα κύρια μηνύματα που προέκυψαν από τη σημερινή 5η διάσκεψη των Βρυξελλών. Και η στήριξη της ΕΕ δεν θα σταματήσει με τη σημαντική χρηματοδοτική βοήθεια που επιβεβαιώθηκε σήμερα: Το «νέο μας θεματολόγιο για τη Μεσόγειο» προβλέπει ένα οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο που θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της περιοχής και θα βοηθήσει τη σταθεροποίησή της.»

Περισσότερες από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμοί εκπροσωπήθηκαν στην 5η διάσκεψη των Βρυξελλών, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 29 και 30 Μαρτίου. Οι συμμετέχοντες εξέτασαν την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, και ανανέωσαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια συνολική πολιτική επίλυση της σύγκρουσης. Η 5η διάσκεψη των Βρυξελλών αποτέλεσε επίσης μια μοναδική πλατφόρμα διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.