Κορωνοϊός - Κομισιόν: Επιστολή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στους Ευρωπαίους ηγέτες για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» | ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ | Όλα στο προσκήνιο!

Κορωνοϊός – Κομισιόν: Επιστολή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στους Ευρωπαίους ηγέτες για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»

Επιστολή για την πορεία του «Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού» προς τους ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ έστειλε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Στην επιστολή η κ. Φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη της 24ης Φεβρουαρίου υπήρξε συμφωνία για κοινή συνεργασία στον τομέα της διευκόλυνσης της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ.

Παράλληλα, η δημιουργία πιστοποιητικού εμβολιασμού απαιτεί εργασία τόσο σε νομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Μάλιστα, η ίδια τονίζει ότι είναι αναγκαία η διασφάλιση του περιορισμού πρόσβασης σ’ έναν ελάχιστο αριθμό πληροφοριών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, το Πράσινο Διαβατήριο θα διευκολύνει την ελεύθερη κίνηση και θα διασφαλίσει ότι όσο κάποιοι περιορισμοί θα παραμένουν, θα χρησιμοποιούνται απολύτως δικαιολογημένα και στον βαθμό που χρειάζεται.

Επιπλέον, η επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν με το πιστοποιητικό να απολαμβάνουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης, χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.

Τέλος, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η αποφυγή διακρίσεων εναντίον όσων δεν μπορούν να εμβολιαστούν είτε για ιατρικούς λόγους είτε επειδή δεν έχουν ακόμη το δικαίωμα στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών.