Ιταλία: Κριτική στην κυβέρνηση Ντράγκι για υπογραφή σύμβασης με την McKinsey - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Ιταλία: Κριτική στην κυβέρνηση Ντράγκι για υπογραφή σύμβασης με την McKinsey

Έντονη κριτική ασκείται στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία, εξαιτίας της υπογραφής σύμβασης με την συμβουλευτική εταιρεία McKinsey σχετικά με την ανάθεση του σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του πρώην Ευρωπαίου τραπεζίτη ισχυρίζεται ότι το συμβόλαιο που υπεγράφη με την McKinsey ανέρχεται στα 25.000 ευρώ. Ωστόσο, στελέχη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αμφισβητούν το ποσό, θεωρώντας ότι είναι χαμηλό.

Η είδηση αποκαλύφθηκε από το Radio Popolare.

Από την πλευρά του, το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι απευθύνθηκε στην εταιρεία προκειμένου να αξιολογήσει το σχέδιο, καθώς και να παρέχει υποστήριξη για την παρακολούθηση της ολοκλήρωσής του.

Σε δηλώσεις του ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση Ντράγκι, Αντόνιο Μισιάνι, είπε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή στο ιταλικό σχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί και να εξηγηθεί επώπιον του κοινοβουλίου».

Ακόμα, ο βουλευτής του συγκυβερνώντος αριστερού κόμματος Ελεύθεροι και Ίσοι (LeU), Στέφανο Φασίνα, έκανε λόγο για «εξευτελιστική» συμφωνία.

Επιπλέον, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην υπουργός Περιφερειών, Φραντσέσκο Μπότσια, επεσήμανε στο Reuters ότι δεδομένων του ρόλου της McKinsey στη βοήθεια πολυεθνικών εταιρειών στον καθορισμό της επενδυτικής στρατηγικής τους, η συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση «δεν θα είναι εκτός σύγκρουσης συμφερόντων», σε μια περίοδο που καλείται «να συμβουλεύσει το ιταλικό κράτος σε στρατηγικές αποφάσεις για την δημόσια πολιτική».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι δημιουργήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, έχοντας ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη. Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, καθώς η Ιταλία αναμένεται να λάβει τα μεγαλύτερα ποσά από κάθε άλλο κράτος – μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας για τον μετασχηματισμό της οικονομίας της.