Ιαπωνία: Αναστολή κάθε νέας οικονομικής βοήθειας προς τη Μιανμάρ - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Ιαπωνία: Αναστολή κάθε νέας οικονομικής βοήθειας προς τη Μιανμάρ

Την αναστολή παροχής οποιασδήποτε νέας βοήθειας προς τη Μιανμάρ αποφάσισε η ιαπωνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην απόφαση, ο Τοσιμίτσου Μοτέγκι ανακοίνωσε την διακοπή αποστολής κάθε νέας οικονομικής βοήθειας προς τη Μιανμάρ, με στόχο την άσκηση πίεσης στο στρατιωτικό καθεστώς της χώρας.

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η απόφαση δεν περιλαμβάνει ήδη τρέχοντα προγράμματα.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε καθεστώς δικτατορίας από την 1η Φεβρουαρίου, όταν ο στρατός προχώρησε στην βίαιη ανατροπή της προέδρου Αούνγκ Σαν Σου Κι που εξελέγη μέσω εκλογών τον Νοέμβριο του 2020.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, υπολογίζεται ότι 521 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους. Παρ’ όλα αυτά, η Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων ισχυρίζεται ότι ο αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον αξιωματούχων της Μιανμάρ, σε μια προσπάθεια πίεσης για επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία έχει στενές σχέσεις με τη Μιανμάρ, αφού αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα. Την ίδια στιγμή, αρκετοί Ιάπωνες πολίτες διαμένουν στη χώρα.