ΗΠΑ: Ξεκίνησε η δίκη του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Τζόρτζ Φλόιντ - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η δίκη του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Τζόρτζ Φλόιντ

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Η δίκη ξεκίνησε με την προβολή του βίντεο που δείχνει τον Σόβιν να πιέζει με το γόνατό του τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, την στιγμή που το θύμα ήταν στο έδαφος και φορούσε χειροπέδες.

Ο Εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ τόνισε ότι «ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πρόδωσε τον όρκο του». Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι «το βίντεο αποδεικνύει ότι ο Σοβίν «εκδήλωσε μια επικίνδυνη συμπεριφορά… χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδρασή της στο σώμα του Τζορτζ Φλόιντ».

Επιπλέον, ο μάρτυρας της εισαγγελίας, Ντόναλντ Ουίλιαμς, είπε ότι το θύμα «έσβηνε αργά» κατά το παρατεταμένο πάτημα του αστυνομικού.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Σόβιν έκανε λόγο για «μη ελκυστική αλλά απαραίτητη» χρήση βίας.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, η οικογένεια του Φλόιντ, δικηγόροι πολιτικών δικαιωμάτων και ακτιβιστές γονάτισαν έξω από το δικαστήριο για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, όσο ήταν το χρονικό διάστημα που ο Τζορτζ Φλόιντ δεχόταν την απάνθρωπη συμπεριφορά του Σόβιν.

Η δίκη έχει ιδιαίτερη σημασία στις ΗΠΑ, σε μια εποχή αναβίωσης του κινήματος κατά του ρατσισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις σε όλη την χώρα, καθώς πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός διαδηλώσεων για την καταδίκη των φυλετικών διακρίσεων.

Σημειώνεται ότι η δίκη μεταδίδεται τηλεοπτικά.