ΕΕ: Κυρώσεις εναντίον Κινέζων αξιωματούχων για παραβιάσεις δικαιωμάτων των Ουιγούρων

Έτοιμη να επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος Κινέζων αξιωματούχων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν δύο διπλωμάτες στο Reuters την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε τέσσερις Κινέζους αξιωματούχους, καθώς και σε έναν οργανισμό. Τα μέτρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν στις 22 Μαρτίου, μετά από σχετική έγκριση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις είναι οι πρώτες μετά από 32 χρόνια. Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 1989 επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά του Πεκίνου για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν. Τότε, ανακοινώθηκε εμπάργκο όπλων εναντίον της Κίνας.

Οι Ουιγούροι είναι τουρκογενής εθνοτική ομάδα που ζει κυρίως στην επαρχία της Σινγκιάνγκ, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Κίνας. Μικρότερο ποσοστό Ουιγούρων κατοικεί στο Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αναφορές για συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των Ουιγούρων. Μάλιστα, αυτές κάνουν λόγο για εγκλεισμούς Ουιγούρων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς επίσης και εκτεταμένη καταγραφή της συμπεριφοράς των μελών της μειονότητας στο δημόσιο χώρο σε καθημερινό επίπεδο με κάμερες.