Δένδιας: Οι προτεραιότητές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: ειρήνη, ευημερία και συνεργασίες

Την συνεχή προσήλωση στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την προσήλωση στις πολυμερείς συνεργασίες της χώρας, χαρακτήρισε ως βασικούς και σταθερούς πυλώνες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας με παρέμβασή του στην Διαδικτυακή Ημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας του London School of Economics με θέμα: «Ελλάδα 2021: Αναστοχάζοντας το χθες, διαμορφώνοντας το αύριο».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δένδιας έκανε αναφορά στην συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με την Ιταλία, αλλά και στην απόφαση για την προσφυγή από κοινού με την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ίδιο ζήτημα.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών εστιάζει στην προώθηση της ειρήνης και της επίλυσης ζητημάτων στην περιοχή στη βάση πάντα των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον η χώρα μας θα μπορέσει να οριοθετήσει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και με την Τουρκία, αλλά πάντα επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Σε αυτό το πνεύμα, η Ελλάδα χαιρέτισε την επανέναρξη διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι αυτές οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν σε ένα θετικό περιβάλλον χωρίς προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να τις υπονομεύσουν.

Η Ελλάδα επιθυμεί να γίνει γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου από τη μία και της υπόλοιπης Ευρώπης και των Βαλκανίων από την άλλη» σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα επιδιώκει την ενίσχυση των  σχέσεων της με παραδοσιακούς της συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, αλλά και με αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία.

Αναφορικά με την αστάθεια που παρουσιάζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ότι αιτία γι΄ αυτό αποτελούν οι συνεχιζόμενες επιθετικές τουρκικές ενέργειες όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Εκτός από τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην περιοχή, το γεγονός ότι συντελείται ακόμα παράνομη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων σε διάφορες χώρες όπως η Κύπρος, η Συρία, το Ιράκ και η Λιβύη, αποτελεί κι αυτό κατά τον υπουργό επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας.  

Κλείνοντας την τοποθέτησή του στην Ημερίδα, ο κ. Δένδιας, συνόψισε τις προτεραιότητές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες είναι η ειρήνη, η ευημερία και οι συνεργασίες.