Περού: Νέος Υπουργός Εξωτερικών ο Άλαν Βάγκνερ - ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ - Όλα στο προσκήνιο!

Περού: Νέος Υπουργός Εξωτερικών ο Άλαν Βάγκνερ

Ο Άλαν Βάγκνερ είναι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών του Περού, μετά την παραίτηση της Ελίσαμπετ Αστέτε, λόγω της υπόθεσης των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό.

Ο Βάγκνερ έχει υπηρετήσει δύο φορές στο αξίωμα κατά το παρελθόν (1985-1988, 2002-2003), λίγες μόλις ώρες μετά την κυβερνητική αναταραχή που οδήγησε στην παραίτηση τόσο της Υπουργού Εξωτερικών όσο και της Υπουργού Υγείας.

Αιτία της κυβερνητικής κρίσης ήταν η αποκάλυψη εφημερίδας ότι ο πρώην Πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα (2018-2020) εμβολιάστηκε με το σκεύασμα της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinopharm τον Οκτώβριο, λίγες εβδομάδες πριν την καθαίρεσή του από το κοινοβούλιο του Περού.

Ωστόσο, ο ίδιος εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι συμμετείχε σε κλινική δοκιμή.

Κατόπιν, αποκαλύφθηκε ότι Υπουργοί εμβολιάστηκαν, παρακάμπτοντας την προτεραιότητα που έχει δοθεί στο υγειονομικό προσωπικό και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αντιμέτωπη με το σκάνδαλο, η υπουργός Υγείας Πιλάρ Μασέτι παραιτήθηκε την Παρασκευή. Την Κυριακή, η κυρία Αστέτε την ακολούθησε παραδεχόμενη ότι διέπραξε «σφάλμα» όταν εμβολιάστηκε την 22η Ιανουαρίου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν θα παρακάμψει την προτεραιότητα άλλων ασθενών, ώστε να εμβολιαστεί για δεύτερη φορά.

Περουβιανά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η υπόθεση των εμβολιασμών έχει προκαλέσει την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από την εισαγγελία της Λίμα.

Το Περού βιώνει μεγάλη πολιτική κρίση τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, ο Μάρτιν Βισκάρα καθαιρέθηκε από το αξίωμα στις 9 Νοεμβρίου. Διάδοχός του ορίστηκε ο Μανουέλ Μερίνο, που παραιτήθηκε έπειτα από πέντε ημέρες, πιεζόμενος ασφυκτικά από τις μαζικές διαδηλώσεις. Πλέον, καθήκοντα Προέδρου ασκεί ο Φρανσίσκο Σαγάστι.

Στις 11 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.