Πελαγίδης: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την εφαρμογή πολιτικών για την στήριξη της Ευρωζώνης

Πρόθυμη να συνεχίσει την εφαρμογή μέτρων τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Πελαγίδης μίλησε για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς, εξαιτίας της ενδεχόμενης αναζωπύρωσης των πληθωριστικών προσδοκιών που μπορούν να εξανεμίσουν τις αξίες αποδόσεων των ομολόγων.

Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε πως ο πληθωρισμός κόστους δεν θα έχει μακρά διάρκεια.

Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε ότι τα στοιχεία που διατηρούν τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, όπως η τεχνολογική καινοτομία και το δημογραφικό ζήτημα θα συνεχίσουν να είναι υπαρκτά, συμπιέζοντας μεσομακροπρόθεσμα τις τιμές.

Παράλληλα, ο κ. Πελαγίδης εκτίμησε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια, καθώς η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης συνιστούν προτεραιότητα.

Αναφορικά με το ζήτημα του δημόσιου χρέους, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε πως το σημαντικότερο στοιχείο είναι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, που είναι χαμηλό, καθώς και η άνω των 20 ετών ωρίμανσή του. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ρύθμισης πανευρωπαϊκά, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία.